Egy vándor, aki hírűl viszi

Taiwan 2005-2008, 2013.

Elsősorban személyes dolgokról olvashatsz nálam, de a (kül)politikától kezdve internettel kapcsolatos hírekig minden előfordul.

helyi idő:

film: CJ7 [長江7號]

2008.02.29. 05:01 :: zhaoman

Tegnap moziban jártam, a CJ7-et néztem meg. A rendező Stephen Chow, az ő nevéhez fűződik a Shaolin Soccer, és a Kung Fu Hustle. Az előbbi az "Üsd, vágd, focizzál!",  míg az utóbbi a "Pofonok földje" címet kapta a Nagy Magyar Címadó-tól. Ezúton is gratulálok az áldozatos munkájához!

Most egy kis mérgelődés következik, nem muszáj elolvasni!
A kínai filmek egyik problémája, hogy át kell írni latin betűssé a címüket.
Jelen esetben a címnek már alapesetben két változata van: az egyszerűsített verzió (Kínában): 长江 7号, és a hagyományos írásjegyes (Hong Kong, Taiwan): 長江 7號. A film latin betűs címe több helyen: Cheung Gong 7 hou. Ezt nem tudom, hogyan találták ki. A "hivatalos", pinyin átírás a következő: Chang Jiang 7 hao. Az előbbivel (Cheung Gong) szemben ennek a másodiknak (Chang Jiang) kellene a hivatalosnak lenni azon okból is, hogy az angol cím: CJ7, ami a Chang Jiang kezdőbetűiből származik. A Chang Jiang hosszú folyót jelent, konkrétan a Jangce-folyót, ezért találkozhatunk még a Long River 7 és a Yangtze River VII. címekkel is.




Asiafan már tavaly decemberben írt a filmről egy rövid hírt, akkor csak átsiklottam rajta. Tekintve, hogy a fentebb említett filmeket nem láttam, először találkoztam Chow-filmmel,   csak önmagában tudom megítélni.

Az alaptörténet:
fiát egyedül nevelő, özvegy, szegény (!) kínai munkás próbálja tanítani és taníttatni gyermekét: "Szegényel vagyunk, de nem lopunk! Nem hazudunk! Szorgalmunk és kitartásunk révén szerzünk tekintélyt a társadalomban!"



A gyereket (Dicky) sok megaláztatás éri a magániskolában, ahová az apja iratta. Az apa véletlenül talál egy űrből érkezett golyót, ami később kiskutya- szerűséggé változik, és a kisfiú barátja lesz.

Sok vicces kaland, majd a végén elválás.



Leírva sablonos, meseszerű. Ennek ellenére csak ajánlani tudom. Klisékből építkezik, de nagyon szórakoztató. Az elején nem tudtam, hogy  ez egy dráma lesz, amiben a szegény (kínai) munkás küzd a fennmaradásért, vagy vígjáték, amiben a szegény (kínai) munkás küzd a fennmaradásért.

Kicsit kutattam a film után, és kiderült, hogy a főszereplő kisfiú a valóságban lány! Ezen egy kicsit megdöbbentem, a filmben nem tűnt fel.



A másik érdekesség, hogy  a neten számos helyen illetik azzal a váddal Chow-t (aki rendező, forgatókönyvíró és szereplő is egyben), hogy megalkotta a kínai E.T.-t. Szégyen, nem szégyen, még nem láttam az E.T.-t. A történetét valamelyest ismerem, valóban hasonló a kettő. Ráadásul Chow elmondja, hogy Spielberg régóta inspirálja, mint rendező, az E.T. pedig egyik meghatározó filmes élménye volt.

A film költségvetése 20 millió dollár körül volt. Bőven vannak benne számítógépes effektek, bár néha elég esendőek. A címszereplő kis állatka CJ7, kellő mértékben cuki, biztos, hogy a boltok polcain találkozunk vele ceruzán, füzeteken, McDonalds-ban.



A film előzetesében az amerikai Universal stúdió emblémája tűnik fel, ami szerintem  arra utal, hogy Amerikában is komoly sikerre számítanak (USA premier március 7.). Hiába na, a filmiparban is terjeszkedik Kína.


A jószívű tanárnő pótanyaként tűnik fel. (A karakter megformálója - a kezdő színésznő, aki sokat vár ettől a szereptől - Kitty Zhang Yuqi.)


Összeségében ezt is csak ajánlani tudom. Másfél óra vidámság!



További filmes élményeim:

4 komment

Címkék: film

A bejegyzés trackback címe:

https://zhaoman.blog.hu/api/trackback/id/tr5358947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ibigoo · http://indafoto.hu/ibigoo 2008.02.29. 10:35:13

A jószívű tanárnő aranyos :)

zhaoman 2008.02.29. 10:38:04

@ibigoo: és milyen szépen riszálja a csípőjét... ;)

robymus · http://farang.hu 2008.02.29. 17:21:04

A film nekem is nagyon tetszett - de en mar az elozo Chow filmeket is nagyon birtam.

Thaifoldon kulonosen azert nepszeruek Stephen Chow filmjei, mert szegeny, egyszeru emberek a foszereploi - abbol meg itt is akad boven.

*-* · http://www.hologramember.hu 2008.12.22. 20:25:15

Remek film a CJ7, így találtam az oldaladra. Nagyon tetszik a blogod, bekerült a kedvencek közé :)
süti beállítások módosítása