Egy vándor, aki hírűl viszi

Taiwan 2005-2008, 2013.

Elsősorban személyes dolgokról olvashatsz nálam, de a (kül)politikától kezdve internettel kapcsolatos hírekig minden előfordul.

helyi idő:

A nap csodálkozása (parkoló)

2007.05.18. 06:48 :: zhaoman

A minap érdekes parkolóhelyekre bukkantam. Alapvetően nem kellene érdekesnek lennie egy parkolónak, de ez mégis az volt.




A jobboldali, kisebb parkoló - szerintem - a robogósoknak van. Már láttam olyan átalakított robogót, hogy a motor mellett volt egy oldalkocsi, ami pont akkor volt, hogy a kerekes-székkel
be lehetett állni, és az oldalkocsira szerelt kormánnyal irányították a szerkezetet. Ilyen járműveknek fenntartott parkolóhelyet azonban most láttam először. Apró figyelmesség, de a rászorulók életét nagyon megkönnyítheti.

Megjegyzem Tajvanon a legtöbb középület akadálymentesítve van: rámpák, liftek, a lifteknél két kezelőpanel van, hogy a kerekes-székesek is könnyen elérhessék. A látás-sérülteknek mindenhol speciális "vezető" burkolat a járdákon, lépcsőkön.


Le a kalappal!



.

4 komment

Címkék: anapcsodalkozasa

A bejegyzés trackback címe:

https://zhaoman.blog.hu/api/trackback/id/tr2318273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szutorisz 2007.05.18. 06:48:00

Nyugat ez a Kelet. Itt még a lépcső alapanyagán is spórolnak, és azt nézik, hogy lehetne félreszámlázni. Bár ugye előrelépések történnek ugye. A kerekesszékben ülők egész nap keringhetnek a BKV-én (trolik, 4es-6os), de bejutni valahova, szinte soha - ami azért kicsit morbid.

Globetrotter 2007.05.18. 06:48:00

Ez detto így van Koreában is. Mindenhol minden akadálymentesítve van itt is. A mozgássérültek mindenhová el tudnak jutni gond nélkül.
Sőt vannak parkolók, ahol még a parkolást is megkönnyítik azzal, hogy egy vastag fekete gumiszerű ütközőt tesznek a patka elé, így az szépen felfogja az autót, hogy ne menjen neki.

zhaoman 2007.05.18. 06:48:00

Kedves ibigoo!

Nem semmi kérdéseid vannak! Megpróbálok válaszokat szerezni.

Előzetesen csak annyit, hogy szerintem mindenképpne csak a II. vh. után kezdődhetett el az akadálymentesítés. A robogók és a légkondik az utóbbi 20-25 évben terjedtek el.

Mindenképpen évtizedek kellettek a mai helyzet eléréséhez. A legfontoabb eredménynek azt tartom, hogy ma már nem kényszerként gondolnak az akadálymntesítésre, hanem a tervezési folyamatnak szerves, természetes része.

Ibigoo 2007.05.18. 06:48:00

Nagyságrendileg mennyi idő alatt érték el az akadálymentesített állapotot a szigeten?
Józan ésszel vagy politikai nyomásgyakorlással alakították ki az aktuális helyzetet?
süti beállítások módosítása