________________________________________
A cím azért Keleti gyümölcsök, mert én a Távol-Keleten találkozom velük.
Eredetüket, főbb termelési helyüket tekintve nem biztos, hogy a "Kelethez" köthetőek.
A Keleti Gyümölcsök sorozatban eddig megjelent:
mangó | maraguja | dragon fruit
Továbbá itt egy kvíz (ázsiai) gyümölcsökkel kapcsolatban.
Eredetüket, főbb termelési helyüket tekintve nem biztos, hogy a "Kelethez" köthetőek.
A Keleti Gyümölcsök sorozatban eddig megjelent:
mangó | maraguja | dragon fruit
Továbbá itt egy kvíz (ázsiai) gyümölcsökkel kapcsolatban.
________________________________________
Dragon Fruit

A sárkány-gyümölcsöt (dragon fruit) ismerik még pitaya néven is. Kínaiul: huǒ lóng guǒ (火龙果).
Dél-, illetve Közép-Amerikában honos. Holland és francia közvetítéssel jutott el a világ más részeire. Nagy népszerűségnek örvend Vietnámban, Malajziában, Taiwanon, Dél-Kínában és Izraelben is.
Három fő fajtája van:
1. fehér belsejű, kívülről piros: Hylocereus Undatus
2. piros belsejű, kívülről piros: Hylocereus Undatus
3. fehér belsejű, kívőlről sárga: Selenicereus Megalanthus
Taiwanon én az egyes számúval találkoztam eddig. Legutóbb ezt kóstoltam meg.
Furán "rücskös" a gyümölcs, nagy gumók vannak rajta. Tapintásra semmi különös, nagyon enyhén viaszos.

Megpucolni több módon is lehet. Sokan csak kettágják, majd gerezdekre, szelik.
Az én kínai ismerőseim máshogy szokták fogyasztani. Előbb meghámozzák: a tetején a héj viszonylag könnyen megragatható, és le lehet húzni az "aljáig" . Ezt addig ismételgetjük, amíg körbe nem érünk.
Hámozás után így néz ki:


Apró magokat tartalmaz, ezeket meg lehet enni. (Lásd: kiwi és magvai).

Taiwanon viszonylag olcsó, és mivel 98 százalékban elfogyasztható, ezért gazdaságos is, ami egy ösztöndíjas diák számára nem elhanyagolható szempont.
Bővebb infó itt, meg itt.