Egy vándor, aki hírűl viszi

Taiwan 2005-2008, 2013.

Elsősorban személyes dolgokról olvashatsz nálam, de a (kül)politikától kezdve internettel kapcsolatos hírekig minden előfordul.

helyi idő:

Albérlet Kaohsiungban

2013.05.31. 04:56 :: zhaoman

"Lakást bérelni könnyű, különösen Tajvanon!" "Lakást bérelni nehéz, különöen Tajvanon!"
Mindkettő igaz, mert természetesen attól függ! Mitől?
- mennyi időre?
- melyik városban?
- milyen jellegűt?
- mekkorát?
- hol?
Az itt leírtak nem biztos, hogy egész Tajvanon megállják a helyüket, de talán irárnymutatással szolgálnak.
Az alaphelyzet: négy hónapra keresünk albérletet Kaohsiungban, nem túl zajos környéken, nem túl messze az egyetemtől, jó tömegközlekedési lehetőséggel. Legyen saját fürdőszobánk, és ha lehet, akkor konyha is.
Számos szobabérlési lehetőség merült fel, de ezeket az egyszerű megoldásokat elvetettük, mert két fő részére nem túl ideális. Ráadásul alapvetően munkára (ülünk a laptop eleőtt, és gépelünk) is szeretnénk használni a lakást, ezért nem nem jó az egyetlen szoba a nappali, háló és dolgozószoba kombináció. Tehát lakás kell!
Nekem viszonylag sokat be kell mennem az egyetemre, ami a város szélén, a tengerparton van. Az egyetemhez el lehet jutni a narancsssárga metróval, pontosabban: metróval el lehet jutni a város legfontosabb helyeire, tehát metrómegálló közelébe költözünk!
A méretet tekintve annyi volt az elképzelésünk, hogy legyen külön a hálószoba, és legyen egy kisebb szoba, amit dolgozószobaként tudunk használni. Tehát minimum "másfél szobás" lakás kell.
A régi vagy új építésű kérdés kapcsán nem voltak világos elképzeléseink. A "régi" azt jelenti, hogy tíz évnél régbben épült, ami jellemzően nem olyan magas, 4-5 emelet, sokszor nincs lift, portaszolgálat nagy valószínűséggel nincs, parkolási lehetőség (robogó) az utcán, a berendezés régies, a légkondi zajos. Az új építésűek tíz évnél fiatalabbak, 10 emeletnél magasabbak, több lépcsőház tartozik egy tömbbe, van portaszolgálat, a földszinten közösségi helyiség is van kanapékkal, íróasztalokkal, néha előfordul, hogy saját edzőterem is tartozik az épülethez. Az extra szolgáltatásoknak van extra havi díja is, ami általban 800-2000 NTD havonta (1 HUF ~ 7,5 NTD). Ebben a kérdésben nem volt határozott elképzelésünk, többféle lakást is megnéztünk.
A tajvani albérlet vagy saját tulajdon kérdésben még nem tudom kijelenteni, hogy melyik az elterjedtebb, melyik a jellemzőbb. Ez is sok mindentől függ. Az biztos, hogy a városokban az új építésű lakások nagyon drágák. Remélem, erről lesznek majd részletesebb adataim a későbbiekben.
Hol keressünk lakást? Többféle megoldást is kipróbáltunk. Kaohsiungban élő külföldieknek szóló, angol-nyelvű oldal a Kaohsiumg Living. http://kaohsiungliving.org. A második lehetőségként besétáltunk az egyes épületekbe és megkérdeztük a portásokat, hogy van-e ott kiadó lakás. Sokszor kaptunk nemleges választ, néha a faliújságon találtunk hirdetéseket. Hamradik megoldás a kínai nyelvű ingatlanos oldalak. Mi alapvetően kettőt használtunk:
Az előbbi esetében több a főbérlői hírdetés, míg az utóbbin több az ingatlanos, de mindkettő esetében találkoztunk minden variációval. Az ingatlanosok általában kérnek közvetítői díjat, de ez csak az egész érdeklődés végén derül ki. Gyakori az egyhavi, vagy félhavi sikerdíj, ami általában a bérlőt terheli. A bérbeadók a legtöbbször ragaszkodnak a bérleti szerződéshez, különöse, ha először vesszük ki az ingatlant. Ismerősök elmondása alapján a második, harmadik évtől már nem szoktak szerződést írni. A szerződés gyakran standard, én ettől eltérőről még nemhallottam, de természetesen lehet ilyen is. Általában egy évre szokták kiadni a lakásokat, az ettől rövidebb időt kifejezetten nem szeretik, a félév egy olyan lélektani határ, ami alatt a legtöbben meg sem fontolják a kiadást. A néggy hónapunkkal leég limitáltak voltak az esélyeink.
Tulajdonképpen szerencsések voltunk, mert két hét alatt, többszáz hirdetés átnézése, több tucat telefon, többnapos helyszínfelmérés és öt lakás tényleges megtekintése után kettőre tudtuk szűkíteni a lehetséges helyszíneket.
Az egyik versenyző egy régebbi lakás volt, a helyi Deák térnél (Formosa Boulvard, a két metróvonal metszete), nagyon jó elhelyezkedéssel, tágas szobákkal, de csak a hálóban volt légkondi, ráadásul az ablakok alatt egy nappali piac is volt, ami nem volt hangos, de este tízig nyitva van (akkor már éjszakai piac), és félő volt, hogy hangos lesz. Az egésznek a romantikáját az adta, hogy egy cipőbolton keresztül mentünk be (volt külön bejárat is, de itt jött le értünk a főbérlő), a 4. emeleti lakás lett volna a miénk, de használhattuk volna a tetőteraszt is. Egem nagyon le lehet venni a lábamról a terasszal, de Kaohsiung szívében, nyáron egy ilyen terasz használati értéke erősen közelít a nullához. 
A fenitekből már sejthető, hogy a másik megoldást választottuk. Kaohsiung egyik leggyorsabban fejlődő ingatlanos környékén az Aozhidi állomástól nem messze vettünk ki egy lakást. A környéken több park is van, az új építésű házak gombamódra szaporodnak. Az állomástól végül is 15 perc sétára van a lakás, de mivel alapvetően robogóval közlekedünk, ez nem probléma. Az épületnek van portaszolgálata, a havi közös költség 1234 NTD, van közös helyiség, edzőterem (futópad, kerékpár, elliptikus gép, meg még valami, aminek nem tudom a nevét, talán "lépcsőző"). Négy lépcsőház tartozik egybe, a B1 és B2 szintek a parkolók, a motorral a B1 szinten lehet parkolni. 
A bérleti díj 12 000 NTD / hó, a lakáshoz tartozik egy nappali (légkindival), egy háló (légkondival), egy félszoba (légkondi nélkül, egy konyha, egy fürdőszoba és egy kicsi erkély, ahol a mosógép van. (A lakásról lesz külön bejegyzés).
Röviden összefoglalva: Tajvanon sem lehetetlen a lakásbérlés, rövid időre sem. 

Szólj hozzá!

Címkék: lakás taiwan2013 Kaohsiung

A bejegyzés trackback címe:

https://zhaoman.blog.hu/api/trackback/id/tr245336926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása