Egy vándor, aki hírűl viszi

Taiwan 2005-2008, 2013.

Elsősorban személyes dolgokról olvashatsz nálam, de a (kül)politikától kezdve internettel kapcsolatos hírekig minden előfordul.

helyi idő:

több, mint egy hete

2006.02.17. 16:41 :: zhaoman

Már több, mint egy hete visszajöttem. Kezdem kiheverni az időeltolódás okozta fáradságot.

Ezúton is köszönöm a kedves sorokat, a telefonhívásokat, az sms-eket, a támogató szavakat! Nagyon jólesett, hogy gondol(ta)tok rám! Segít feldolgozni a történteket a törődésetek!

Még mielőtt az elmúlt napok néhány érdekes történetét ecsetelném, következzék néhány hazai kép.

Nem volt időm ajándkot venni, ezért gyorsan kellett döntenem. Néhány "tipikusan kínai kaját" vettem. Attila az alábbi képen a tólem kapott porlevest kanalazza. Az arcáról le lehet olvasni a véleményét.


Alább az egyik kedvenc szomszédasszonyunkkal vagyunk láthatóak. Van egy nagyon csinos lánya, de sosem alakultak úgy a dolgok, hogy a két család közelebbi rokonságba kerüljön...


Otthon próbáltam minél több időt eltölteni anyával és a testvéremmel. Néha sikerült egy mosolyt csalnom anya arcára. Nem vidámkodtunk. Csak próbáltuk feldolgozni a történteket.



és akkor mostmár tényleg Tajvan:

pénteken a tanárunk meghívta a házába főzni az osztályt.
Nem volt sok időnk a bevásárlással foglalkozni, úgyhogy vettünk csirkecombot, meg sertéskarajt, összepakoltuk a fűszereinket, és uzsgyi.

Én pörkölttel akartam villogni. Azért csak akartam, mert több dolog hátráltatott.
Először is, alig férünk el a konyhában. A húst egy arra kevésbé alkalmas késsel végül felaprítottam. A neheze most jött. Egy kicsinek bizonyult lábasban kezdtem el a hagymát pirítani. Beletettem a húst. Ekkor döntöttem úgy, hogy nagyobb edény kell. A tanár adott egy nagy wok-ot(!!!). Szerintem ez volt az első pörköltek egyike, mely wok-ban készült. (Adalék a húshoz: paprika és paradicsom) Miután a hús elfőtte a levét újból edényt cseréltünk. Közben fűszereztem is: bors (mely gyárilag sóval volt keverve), Piros Arany (csemege) és őrölt pirospaprika. Persze sikerült akkor beletennem a pirospaprikát, hogy egy darab zsiradék nem volt, amiben feloldódhatott volna, így egy darabig a víz tetején lebegett a paprika, majd szép lassan ráégett az edény falára...

A tanár rendes volt, nem akadt ki. Legalábbis nem mondta. Sőt! Megismertetett az odaégett szennyeződés eltávolításának egy - számomra - forradalmi módjával. Fogkrémet kent az edényre. Az anyukája szerint a fluor segít az odaégett cucc letakarításában... így is félóráig súrolta... de biztos jó volt... [újabb házifeladat: ha valaki elmagyarázza nekem, hogy ez tényleg jó, akkor elméleti fejtegetése nyilvásságot kap]

Erről jut eszembe egy régi kedves ismerősöm, aki a nagytakarítás előtt sóval felszórta a lakásban található összes szőnyeget, gondolván, hogy az majd jobban kihozza a koszt... a kosz egy része ugyan eltűnk, de sószemekkel még hetekkel később is találkoztunk...

Lényeg: a pörkölt elkészült.
Mivel ettük?
1. enyhén édes szeletelt kenyér
2. főtt rizs, amelybe paraguayi recept alapján parmezánsajtot kevertünk... lett egy állaga a dolognak.
3. paraguayi módra készült csirkecombot (ugyanaz, mint a pörkölt, csak paprika és pirosarany nélkül. Valamint, a hagymát egyszerre párolták a paprikával és paradicsommal)
4. Coca-Cola

külcsín: erős négyes.
belbecs: kínai szemmel kicsit elsózva
következtetés: legközelebb jobban sikerül.

------------------------------------------------------------------

Még egy kínai dolog.

Az alábbi linkre kattintva egy animáció töltődik be.
A kép bal oldalán található lemezborítóra kell kattintani, és máris élvezhetitek a kínai rapp gyönyöreit.
A legjobb az egészben, hogy egy csomó szót értek belőle. Ráadásul közben lehet olvasni a szöveget, és úgy még többet értek :)))))))))

LINK

Mára búcsúzom!

CsáCsumiCsá! (óóóó, hogy mennyire utálom a szlenget. Ez a köszönés nemcsak borzasztóan hangzik, de leírva még rondább)




5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zhaoman.blog.hu/api/trackback/id/tr67318076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zhao Man 2006.02.17. 16:41:00

Azért azt be kell, lásd, ez nem egy nagyo bonyolult recept...

Többet vártam tőled....

Ehunvagyoke 2006.02.17. 16:41:00

Akkor ne hagyd benne a szalonnat, csak egyszeruen ne mondd el nekik hogy mibol van :D

Ehunvagyoke 2006.02.17. 16:41:00

Pacal? :)

Zhao Man 2006.02.17. 16:41:00

Ha 15 dkg szallonnt bennehagyok a pörköltben, akkor itt kitört volna a parasztlázadás.

Egyébként van kinnt szallonám. Kész csoda, hogy nem mindenki ajut el a látványától. Nyugaton és keleten ilyet nem esznek. Mondjuk Latin-Amerikában igen. Szóval megvannak a társaink.

Ha tényleg pörkölt specialista vagy, akkor küldk valami tuti receptet, valami speciálisat. (De ne legyen őz/nyúl stb pörkölt!)

Ehunvagyoke 2006.02.17. 16:41:00

Kedves Gabor!

Ha gondolod, szivesen megtanitalak teged galuskat csinalni a porkolthoz :) Galuska az kell!!!! Es a zsiradek kerdese, aszondom suss ki 10-15 dkg szalonnat, JOL SUSD KI, DE NE EGESD ODA! Majd abban piritsd meg a hagymat :) Sot mitobb, hagyd benne a szalonnat is :) Udvozol: Porkolt specialista baratod
süti beállítások módosítása