Egy vándor, aki hírűl viszi

Taiwan 2005-2008, 2013.

Elsősorban személyes dolgokról olvashatsz nálam, de a (kül)politikától kezdve internettel kapcsolatos hírekig minden előfordul.

helyi idő:

Kelet-Európa, eszik-e vagy isszák?

2008.06.10. 06:22 :: zhaoman

Az egyik órán Kelet-Európát kellett bemutatnom (részben Kelet-Ázsiával párhuzamba állítva).

Örültem a feladatnak, mert mióta Tajvanon élek örömmel fedeztem fel Kelet-Európaiságom. Vagyis Közép-Európaiságomat, ha így jobban tetszik. A felkészülés során ismét végiggondoltam, mit is jelent k-európainak lenni. (A Corvinuson ezzel a kérdéssel legtöbbet Arday Lajos óráin foglalkoztunk. Sokat tanultam tőle.)

Magyarok, csehek, osztrák, stb mind fel vagyunk vértezve történelmi és kulturális tudással, ahhoz, hogy órákat tudjunk vitatkozni arról, hogy a K-Európa összetételben a K mit is jelent? Keletet? Vagy Közepet? Esteleg KK (Kelet-Közép-Európa) a helyes?

Egy 25 perces előadásban, ahol a halgatóságnak fogalma sincs az európai történelemről, és nem tudja értelmezni a(z angolszász) politikai terminológiát az adott kérdésben, elég nehéz bemutatni K-Európát.

Mindez persze nem az itteni, többségében undargraduate (~főiskolai) hallgatók hibája. Egy átlag magyar egyemista számára ugyanolyan gondot jelentene bemutatni Malajzia-Szingapúr-Indonézia kapcsolatrendszerét.

Alapvetően a definíciós kérdést jártam körbe. Dél-Kelet-Ázsia tekintetében egyszerűbb dolgom volt. Földrajzilag sokkal egzattabb a meghatározása, és politikai, gazdasági értelemben is rövdire lehet zárni a kérdést.

Nem ilyen egyszerű a dolog K-Európával kapcsolatban. Hol van Kelet-Európa? Hol van Közép-Európa? Az ENSZ, a CIA (és ezen keresztül számos amerikai hivatal) mind-mind mást ért Kelet-Európa alatt.

Az ENSZ például hazánkat Csehországgal, Romániával, Ukrajnával, stb. együtt Kelet-Európa részének tekinti.

A leggyakoribb Kelet-Európa értelmezés egészen egyszerű, azokat az államokat sorolja ide, amelyek a szovjet érdekszférába tartoztak (a.k.a. a Vasfüggönyön innen). Ebben az értelemben nincs Közép-Európa.

Csak utalni tudtam az egyes területek demográfiai, vallási, kulturális sajátosságaira, amelyek a fentebbi, leegyszerűsített Kelet-Európa értelmezést jelentősen árnyalhatnák.

Említettem még néhány, a régió országait érintő nemzetközi kezdeményezést (CEFTA, CEI, SECI, SPSEE), majd  kitértem a legújabb keletű "Régi Európa - Új Európa" retorikai fordulatra. (Köszönjük Mr Rumsfeld!)

K-Európa és DK-Ázsia


A fenti ábrából látható, hogy míg DK-Ázsia népessége továbbra is növekedni fog (igaz, csökkenő ütemben), addig Európa laksossága csökkeni fog a közeljövőben. Az előadásból kiderült, hogy a gazdasági és egyéb mutatókat ötvöző Humán Fejlettségi Index (HDI) Kelet-Európa esetén (a FÁK államokat is beleértve) jobb, mint a dél-kelet-ázsiai országoké. A korrupciót tekintve a V4 államokat csak Szingapúr előzi meg a térségből.

A hallgatóság érdekesnek találta az előadást, sok kérdés hangzott el. Igaz, elsősorban a Régi-Új Európával és az Egyesült Államokkal való kapcsolatról. Nincsennek illúzióim, nem váltottam meg a világot. De 40 ember már biztosan megfontoltabban kezeli a kelet-európai kifejezést.

Számodra mit jelent K-Európa?



Még egyszer: számodra mit jelent K-Európa?

1 komment

Címkék: politika

A bejegyzés trackback címe:

https://zhaoman.blog.hu/api/trackback/id/tr4506207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alice 2008.06.23. 18:30:51

Nagyon ügyes és okos vagy:)
süti beállítások módosítása