Egy vándor, aki hírűl viszi

Taiwan 2005-2008, 2013.

Elsősorban személyes dolgokról olvashatsz nálam, de a (kül)politikától kezdve internettel kapcsolatos hírekig minden előfordul.

helyi idő:

Étkezés az utcán

2008.04.30. 08:31 :: zhaoman

Ez a bejegyzés a TheItalianJob-blog felhívására készült!
Sokszor nem értik a magyarországi ismerőseim, miért nem főzök gyakrabban. Sokszor egy egész hét telik el két főzés között.

Az indok egyszerű! Sokkal egyszerűbb és olcsóbb venni. Az utcán! Ez a másik pont, amit nem értenek az ismerőseim. Miért vásárolok az utcai kifőzdékben?

Az utcai kifőzde alatt nem egy józsefvárosi piacos kifőzdét kell elképzelni!

Az éttermekben a pult van legkívűl, sokszor közvetlenül az utca mellett. (Külön járda nincs! Kivéve a nagyobb városok belső kerületeit!). Ez a pult egyben a konyha is! Minden a szemünk előtt készül! Lehet, hogy vannak higiéniailag kifogásolható dolgok, de ha nem tetszik, akkor nem megyünk be! Nem dugják el előlünk az ételeket és elkészítésük módját!

A konhyai berendezések legtöbbje rozsdamentes acélből készült! Ebből a szempontból nem érheti kifogás a konyhákat!



A pult mellett elhaladva érkezünk a (gyakran) légkondícionált étkező részbe! Ha nincs légkondi, akkor ventilátorok biztosítják a hűs környezetet!

Az alábbiakban egy közeli kifőzdében törtébő étkezést írok le.

Az étekző részben az asztalok meg vannak számozva. A rendelésünket az asztalon lévő papírtömbbe fűzött menüben kell leírni. Amint kiválasztottuk az ételeket, egy eladő elviszi a papítömb legfelső lapját (amin a rendelésünk szerepel). Amíg megkapjuk az ételünket, addig ihatunk  az előre elkészíett teából és/vagy szójatejből. Ezekért nem kell fizetni, és korlátlanul fogyaszthatjuk.

A rendelésünk első elemével visszahozzák a papírt, amin leadtuk a rendelésünket. Az újabb ételek érkezésekor az egyes tételeket kipipálják, majd az utolsó étel felszolgálásakor a papírt lefordítják, ezzel jelezve (maguknak), hogy az asztalunkkal már nem kell foglalkozni. Természetesen, ha jelezzük, akkor ismét jönnek, és felveszik az újabb rendelést!

Ebben az étteremben az étkézéshez kanalat és pálcikát lehet használni. Mindegyiket magunknak kell az asztalunkhoz hozni egy erre kijelölt helyről. Ugyanitt kis tálkák is vannak, amelyekben magunknak keverhetünk öntetet. (szójaszószok, különféle ecetek, csipős szószok, fokhagyma, erőspaprika, stb.) Bár az étterem tiszta, én mégsem az elmosható, hanem az eldobató eszközök melett döntöttem. Ennek az az oka, hogy az evőeszközök ugyan el vannak mosva, de látszik, hogy használtak.

Az ételeket kis tálkákban szolgálják fel. Ha nemehető dologgal találkozunk (pl.: csont), akkor azt tegyük nyugodtan az asztalra, senki nem fog ránkszólni. Én az üres tálkákba szoktam tenni. Erről  nem tudok leszokni!

Ha az asztalunkon nincs szalvéta, akkor vegyük el a szomszédos asztalról. Ha ott ülnek, akkor a szószok mellett találunk bontatlan szalvéta csomagot.

Az étkezés befejezését jelezhetjük a pálcikák egymás mellé helyezésével. Általában a tányér jöbb oldalán szokták elhelyezni a pálcikákat, de ez nem feltétlenül szükséges. Bárhogy hagyhatjuk! Ha rizst eszünk, akkor soha ne állítsuk a rizsbe a pálcikánkat, mert az azt jelenti, hogy nem ízlik az étel!

Távozáskor a kasszához visszük a paírunkat és fizetünk.

5 komment

Címkék: mindannapok

A bejegyzés trackback címe:

https://zhaoman.blog.hu/api/trackback/id/tr75448143

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: Turulcsirip - The Italianjob Blog 2008.05.21. 08:42:49

[...]Ákos">@PozAko: pontosabban pingback megy. Példa, ahol tudom hogy megjelent:[...]

Pingback: Étkezési szokások (Blogkarnevál 1.) (the italian job életöröm blog) 2008.05.12. 22:55:26

[...]a helyi - légkondícionált, számozott asztalos - utcai étkezőket vette elő. Bejegyzéséből megtudhatod azt is, hogy mit kezdj az asztalon heverő papírtömbbel és[...]

Pingback: Turulcsirip - zhaoman 2008.04.30. 10:06:54

[...]Blog">@theitalianjob: elkészült az étkezős bejegyzés. "Étkezés az utcán"[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amby (törölt) · http://theitalianjob.hu 2008.04.30. 10:10:33

Köszönet, lassan gyülekeznek az írások. Pont ilyenre gondoltam egyébként :-)

Valószínűleg május 12-e lesz a megjelenés napja a többek által kért kitolt határidő miatt.

pappito 2008.04.30. 11:18:13

De jó, hogy újra írtál, már nagyon hiányzott!
Olyan jól odaképzeltem magam a kifőzdébe :)

Ráadásul már nagyon kíváncsi vagyok a TheItalianjob által szervezett kaland eredményére, pláne, hogy engem is meghívtak...

Kata · http://katahlkk1.spaces.live.com 2008.04.30. 14:07:12

tenyleg higenikus, nekem meg semmi bajom sem lett az etelektol, pedig neha nagyon eldugott, nem eppen europainak valo helyeken eszek...

Ibigoo · http://indafoto.hu/ibigoo 2008.04.30. 20:57:36

Most éhes lettem ettől a bejegyzéstől :)
Jó leírás, jó olvasni téged.

Üdv!
süti beállítások módosítása