Egy vándor, aki hírűl viszi

Taiwan 2005-2008, 2013.

Elsősorban személyes dolgokról olvashatsz nálam, de a (kül)politikától kezdve internettel kapcsolatos hírekig minden előfordul.

helyi idő:

film: Mi a fenét csináltam rosszul? 情非得已之生存之道

2008.04.22. 04:31 :: zhaoman

Ismét moziban jártam. Ezúttal kevésbé populáris alkotást néztem meg, de ezúttal sem csalódtam. Gyakorlatilag minden film élmény. Egyre többet értek meg belőlük. Mind a nyelvi, mind a kulturális részből.

A tavalyi tajpeji Arany Ló-díjátadáson (tajvani filmszemle) a nemzetközi kritikusok díját elnyert What On Earth Have I Done Wrong?! című filmet néztem meg. 

情非得已之生存之道
qing2 fei1 de2 yi3 zhi1 sheng1 cun2 zhi1 dao4 
What on Earth Have I Done Wrong?!
rendező: Niu Chengze




Azt hiszem, Magyarországon az ilyen típusú filmet hívjuk művészfilmnek. Alacsony költségvetés, "alternatív" történet, viszonylagos szakmai siker. A különbség talán annyi, hogy az egyetemi és egyéb bemutatókon nem a tarisznyás bölcsészfiúk és bölcsészlányok vannak többségben. Láttam egy-két videót, ahol számos rajongó sikítozva fejezte ki tetszését a rendezőnek. (Azért nem kell utcai demonstrációra gondolni!)

A film ál-áldokumentumfilm (mockumentary) féleség próbál lenni. A történet szerint egy tajvani tévéfilm-rendező támogatást kap az államtól egy "nagyjátékfilm" elkészítésre, majd ezt a pénzt felhasználva egy áldokomentumfilmet készítenek, ahol is görbe tükröt tartanak a tajvani média és politikai elit elé. A költségvetésbe csak lassan csordogál az appanázs, ezért újabb befektetőket kell kereseni, akik nem ritkán az éjszakai élet kétes elemei közül kerülnek ki. Az utúbb említett illetők pénztárcájához lokálokon és konzumlányokon keresztül vezet az út.

Egy lehetséges befektető



Közben a rendező magánélete is válságba kerül (illetve mr a történet elején is abban van). Majd jön a vég, amely... nem lövöm le a poént.

párterepeuta (jobbra)


További érdekesség, hogy a film szereplőinek nagy résza önmagát alakítja, azaz a rendező és a stábja önmagát játsza, a rendező filmbeli édesanyja is "igazi". A filmbeli barátnőnek azonban csak a szerepe valós, személyét már színész játsza.

fiú                                         lány



Az egyik legtöbbet reklámozott jelenet (amikor a rendező túrja az orrát ) is valós. Próbáltak csőbehúzni egy igazi kerületi ügyészt, de végül nem sikerült.

a film betétdala

A filmben rengetek cameo  (népszerű, közismert színészek, művészek, poltikusok rövid felbukkanása) fordul elő. Ezek azonban főleg a tajvaniak számára jelentenek aha-élményt. A külföldi nézőnek általában fogalma sincs, hogy például az egyik jelenetben az egyik legjobban körözött - azóta már az Egyesült Államokban bujkáló- tajvani bünöző látható.

A filmet a Tajvan iránt érdeklődőknek és a mozifanatikusoknak ajánlom. Randira, péntek esti mozinak nem a legjobb választás.


4 komment

Címkék: film taiwan

A bejegyzés trackback címe:

https://zhaoman.blog.hu/api/trackback/id/tr27436423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amby (törölt) · http://theitalianjob.hu 2008.04.22. 09:16:59

Miközben olvastam, végig azt vártam, hogy mikor írod már le, hogy mi a fenét csináltál rosszul, amikor beültél a filmre ;)

Kétszer kellett elolvasnom, hogy felfogjam ez a film címe :-)

asiafan · http://asiafan.hu 2008.04.22. 09:26:31

Erről a filmről még én sem hallottam, de érdekesnek, bár nem tudom, mit értenék belőle. És végül mitől volt jó?

zhaoman 2008.04.22. 09:32:00

@Amby: remek poén lett volna, de tényleg nem bántam meg, hogy beültem.

@asiafan: Mitől volt jó? Attól, hogy Tajvanról szól! Kicsit bővebben: szeretem az itteni embereket, a országot, és a filmben számos utalás volt mind vizuálisan, mind verbálisan olyan dolgokra, amelyek csak itt vannak. Örültem, hogy ezeknek egy részét értettem. (Lehet, hogy hülyeség emiatt jónak tartani egy filmet... nekem mindenesetre pozitív az összképem)

süti beállítások módosítása