A tél nem a kedvenc évszakom. Nem szeretem a hideget! A hóesés egy kicsit hiányzik, de a hó csak az első napokban szép, és pár nap múlva már inkább csak bosszúságokat okoz.
Tajvanon elsősorban azt szeretem a télben, hogy nincs túl hideg. A hőmérséklet 15 és 28 Celsius fok között ingadozik. Sokszor fúj a szél és csepeg az eső. Igazából az zavar, hogy a motorozáshoz kabátot kell venni, de amint sétálok, már meleg van. [Tudom, vannak problémáim...]
Van egyéb dolog is, amit szeretek a télben. Például a gesztenyét.
A tél a gesztenye-szezont is jelenti. Éjszakai piacokon, út melletti árusoknál lehet sültgesztenyét venni. Általában egy nagy serpenyőben apróbb kavicsokat melegítenek, és ezek közé teszik a gesztenyét. Egy nagy csomag kb. 600 Forint, egy közepes 300 Ft. Egy közepes zacskó egy személynek bőven elegendő. A közepes csomag kb 45-55 szem gesztenyét tartalmaz, ami szerintem elég olcsó (5-7 Ft/db). Az alábbi képen egy kis csomag (kb 150 Ft) látható.
Érdekesség, hogy a legtöbb helyen nem metszik be előre a gesztenye csúcsát, így azt elég nehéz elkezdeni pucolni. Amikor először ettem, akkor egy kicsit szitkozódtam is. Majd rábukkantam a zacskóban egy pici rózsaszínű eszközre. Furcsán nézegettem, majd rájöttem, hogy ez gesztenye-pucoló. A fogakat bele kell akasztani a gesztenye héjába, és így könnye(bbe)n pucolható. Ötletes!
Portugáliában is akadnak érdekességek a gesztenyével kapcsolatban. Egyik kedvenc blogomon -Italian Job- írja Amby:
Elfeküdtem az ülésen, majd vidáman nyugtáztam, hogy összeragadt két zacsi, így bónuszban kaptam egyet. Gondoltam leszedem, de csak nem engedett a szolid erőszaknak. Nem telt bele pár perc és villámagyamnak köszönhetően becsöngetett a megoldás: a gesztenye héjának van előkészítve a második (ragasztóval rögzített) zacsi!
Eddig mindig gond volt, hogy hova rejtsem a héjat. Vissza a zacsiba? Kutathatok a maradék ehető után. Földre? Európaiak lennénk, vagy mi ;) Nos, a tudomány megoldotta a kérdést! Üdvözöljük kedves utasainkat Európában :-)
A gesztenye persze nem olyan, mint a hazai, úgy néz ki, mint amit hamuban forgattak meg. Én eddig a kicsit sárgásra sütöttet szerettem, de ezek a rendesen átsütöttek sem voltak rosszak.
Ki szereti a sült gesztenyét? Fel a kezekkel!