A zongzi (körülbelüli kiejtés: congcö) tradícionális kínai étel, mely valamilyen növény levelébe göngyölt töltött ragadós rizst jelent. Kínán és Tajvanon kívűl számos más országban is fogysztják, például Laoszban, Thaiföldön, Kambodzsában és Vietnámban is találunk hasonló ételeket.
Erről az ételről nem véletlenül írok éppen most. Általában a június közepre eső Sárkányhajó Fesztivál során fogyasztják. (Erről az ünnepről egy későbbi posztban írok. Most legyen elég annyi, hogy ma munkaszüneti nap van :)
Lássuk, miről is van szó!
Az alakja talán egy piramishoz hasonlít. Amint látható madzaggal van átkötve. A kötözés módszere a recepttel együtt családokként eltér(t). Az elkészítésben a család több tagja is részt vett. Ma már kicsit más a helyzet. Sokan előre gyártott zongzi-t vesznek és fogyazstanak. Ha jól tudom, akkor a kaohsiungi Sun Yat-sen Egyetem Kínai Nyelvi Központjának diákjai is készítettek ilyet. (Én tavaly kimaradtam a készítésből, de ajándékba kaptam.)
Idén a főbérlőnk családja lepett meg minket hat darab zongzi-vel. Maga az ajándékozás aktusa fontos lehet, mert az egész család (apa, anya, kisgyerek) eljött, amikor átadták.

Jose-val rá is vetettük magunkat az ínyencségekre.
Általában bambusz-levélbe csomagolják, de ez lehet lótusz- vagy banán-levél is. Mindegyik levél más-más ízt kölcsönöz az ételnek.

A töltelék alapja a rizs, annak is a ragadós formája. (Ezt az állapotot szerintem túlfőzéssel érik el, de lehet, hogy valamilyen speciális Technokolt is használnak... )
Először jóízűen szaglásztam... de hamar egy másik érzés keített hatalmába.

Az általunk kóstoltba sertéshús és kacsatojás került töltelékként...

Összeségében nekem nem ízlett. Van valamilyen meghatározhatatlan illata és íze, amit nem szoktam meg. Jose is hasonlóan vélekedett. Ellenben Dante egyedül megette az összeset, és azt mondta, hülyék vagyunk, mert nem tudjuk mi a jó... legalább ő boldog volt vele :)
még több kép