Egy vándor, aki hírűl viszi

Taiwan 2005-2008, 2013.

Elsősorban személyes dolgokról olvashatsz nálam, de a (kül)politikától kezdve internettel kapcsolatos hírekig minden előfordul.

helyi idő:

Egy magyar vlogger bemutatása

2007.02.20. 17:03 :: zhaoman

A történet azzal kezdődik, hogy a webisztánon volt egy beszélgetés, amire egy videó-val reagáltam. A válaszom sokáig lógott a levegőben, már-már el is felejtkeztem róla, amikor GBlogger videóválaszt adott a YouTube-on. Feliratkoztam Gblogger videóira, és nem bántam meg.

Az ő videói jelentik számomra az első magyar vlog-ot, vagy videologot. Tudom, hogy számos(?) más vlog(ger) is van, de azokat nem néztem rendzseresen.

Rövid levélváltásunk során arról beszélgettünk, hogy miért nincsennek magyar vlogok. Az egyik alapvető probléma a felhasználók tájékozatlansága, kpépzetlensége. Ezen próbál segíteni a következő videóban azzal, hogy elmondja, ő hogyan készíti a videóit.


Már ebben is tetten érhető GBlogger sajátos stílusjegye, az egyzserűség. (Bár ez nemcsak az ő, hanem majdnem minden webkamerás vlogger-re igaz.)

Későbbi videókban többször is felveti, vajh a magyarok miért nem vlogolnak, pedig az mennyire egyszerű. Szerintem igaza van, vlogot készíteni tényleg egyszerű. De!

1. az olyan videó készítése, ami már vágva,szerkesztve van, sokkal körülményesebb. Ezt nem mindenki tudja megtenni, illetve sok munkát igényel. Szerintem ezen a téren példamutató Basahalom Debrecennel kapcsolatos blogja és videó-gyűjteménye. (Basahalom a videóit a VideoBomb-on és a YouTube-on párhuzamosan publikálja, a blogjába, illetve a Blogtér különböző részeire a VideoBomb-os verziók kerülnek ki.)

2. a webkamerás videók készítéséhez nem kis adag bátorság is kell. Nem sokan merik felvállalni az arcukat. Arra meg még kevesebben alkalmasak, hogy néhány percben, egy lélegzetvételre, azaz vágás nélkül jól összefoglaljanak valamit.


A következő videójával GBlogger átlépte a  nyelvi korlátokat.


Ha megnézted a videót, akkor láthattad az újítást: a feliratozást. Mind tartalmában, mind hangulatában visszaadja a magyarul elhangzottakat. Szerintem ez nagyon jó ötlet, hogy a magyarul nem értőket is bevonjuk a társalgásba. A kommentekből kiderül, hogy ez részben sikerül is. (A feliratok szükségességére egyébként süket bloggerek is felhívják a figyelmet.)

A legutóbbi videója arra késztetett, hogy válaszoljak, mégpedig videóval.

Szerintem a vlogok hiánya és a videó-megosztók minősége/mennyisége között nincs nagyon jelentős összefüggés. Ha marad ez a webkamerás, egoblogos verzó, akkor szerintem jó választás a YouTube, de csakis akkor, ha feliratozol a magyar szöveg mellett mert magyar partnereket, vloggereket találni nagyon nehéz.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zhaoman.blog.hu/api/trackback/id/tr6638308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gblogger · http://www.youtube.com/gblogger 2007.02.20. 17:35:55

Köszönöm a méltatást és hogy be-embendelted (remélem jól írtam) a videóimat! Remélem így ismét megnyílik egy csatorna, amin keresztül elérhetőbbek lesznek a magyar videók és a kedv is feltámad a videókészítésre!
süti beállítások módosítása