Egy vándor, aki hírűl viszi

Taiwan 2005-2008, 2013.

Elsősorban személyes dolgokról olvashatsz nálam, de a (kül)politikától kezdve internettel kapcsolatos hírekig minden előfordul.

helyi idő:

London I. - Tapasztalatok a Ryanair-rel

2007.02.19. 12:35 :: zhaoman

Londonba repülni számos légitársasággal lehet. Ezek közül az egyik legolcsóbb választás a Ryanair. Egyik ismerősünk sem repült még vele, ezért negatív tapasztalatok hiányában bátran választottuk ezt a társaságot.


Röviden szeretném összefoglalni, a tapasztalataimat.

Az először feltüntetett jegyár, még messze nem a végleges. Nem csak arról van szó, hogy hozzájön még a reptéri illeték, hanem, hogy minden csomagért külön kell fizetni. Ha nem viszünk, csak egy kézipoggyászt, akkor is kell még fizetni kb. 1500. Ft-ot, amelyért legalább elsőbbségi beszállókártyát kapunk. Az igazán arculcsapás azonban a bőrönd tömege, mely maximum 15 kg lehet. Ez minden más társaságnál 20 kg szokott lenni.


A Ryanair Magyarországon Sármellékről indul, mely a Balaton nyugati végén, Keszthelyhez közel található. Számos módon lehet Sármellékre eljutni. Mi a Fly-car céget választottuk, amely közvetlen buszjáratot üzemeltet Sármellék és Budapest között. A retúrjegy ára 6900 Ft/fő. Ezzel a költséggel még mindig olcsóbb a Ryanair, szóval bátran választottuk.


A Fly-car Budapesten a Déli pályaudvar melletti Vagon étteremtől indul. De hol van a Vagon étterem? A honlapokon sehol nem írják. Szerencsére rábukkantam erre a blog-bejegyzésre, amely eligazított, hogy a Vagon étterem a Déli pályaudvar frontjával szemben található.


A busz kicsi, a kétszemélyes ülések szűkek. Idejében hozzászoktat, hogy mi vár majd ránk a repülőn. A reggel hatos indulás után, két óra buszozással érünk Sármellékre. Lehangoló elhajtani a lerobbant épületek mellett. A terminál mag új, meg csili-vili, meg hiper-szuper, de omladozó épületek között megérkezni kicsit elbizonytalanít.

Mi egy csütörtöki napon szerettünk volna utazni. Sikerült olyan szerencsésen választanunk az egyetlen olyan napot az elmúlt egy év során, amikor havazott Londonban, ergo törölték a járatunkat. Most akkor mi lesz? Három lehetőséget vázoltak fel:

- visszatérítik a jegy árát (ezt sem azonnal kp-ban, hanem majd csak hetekkel később)

- átfoglalják a jegyünket szombatra (Sármellékről csak kedden, csütörtökön és szombaton indul gép)

- átfoglalják a jegyünket aznapra a grazi vagy pozsonyi járatra, de az odajutást magunknak, saját pénzből kell megoldani

Mi a grazi megoldást választottuk. A gép indulásáig volt még öt óránk. A Fly-carosok azt mondták, addig kényelmesen átvisznek. (Újabb öt ezer forint per fő kiadás.)


Elindultunk Grazba. Miután átléptük a határt, telefonáltak, hogy törölték a grazi járatot is. Ekkor kértük, hogy foglalják át a jegyünket a pénteki grazi járatra. Utazunk tovább, amikor újabb telefoncsörgés, majd közli a sofőr, hogy felsorol nyolc nevet, akiknek sikerült péntekre átfoglalni a jegyet, a többieknek csak szombaton tudnak utazni vagy Grazból, vagy Sármellékről. Mondanom sem kell, hogy nem voltam a nyolc szerencsés között. Folytattuk az utunkat, hiszen a nyolc embert ki kellett vinni. A többieknek felajánlották, hogy INGYEN visszahozzák Sármellékre. Ez, és az egész szervezés nagyon korrekt volt a Fly-car személyzetének részéről. Segítségükért utólag is köszönet!


Kis idő múlva újabb telefon. Kicsit nagy a kapkodás. A nyolc fő, akinek felsorolták a nevét, NEM utazik pénteken, hanem csak szombaton. A többiek - így én is - utaznak pénteken. Hurrá!

Grazba érve a reptéren megerősítették a foglalást.

...

A Grazban történteket egy másik bejegyzésben mesélem el.

...

Pénteken várakozunk a becsekkolásra, amikor is kiírják, hogy késik a járatunk másfél órát… ekkor már mindegy volt, legalább nem törölték a járatunkat. A másfél órás késésből majdnem kétórás lett. A gép elég kicsi volt, a hely még kisebb. Kétszer három ülés volt egy sorban, az ülések mindenre jók, csak utazásra nem. De nem nagyon panaszkodtunk. Olcsó volt, mi választottuk. A repülőgépen lehet enni- és innivalót vásárolni. Egy üveg üdítő/ásványvíz körülbelül 1,5-3 Euró. Egy szendvics 2-7 Euró. Lehet kapni vezeték nélküli bluetooth-os fülhallgatót is 50 Euróért. Csak tudnám, hogy ki vesz ilyesmit repülőn???

Végül szerencsésen megérkeuzünk.

3 komment

Címkék: anglia barangolás

A bejegyzés trackback címe:

https://zhaoman.blog.hu/api/trackback/id/tr98318223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zhaoman 2007.02.19. 12:35:00

A sulikat is bezárták? :))
Nagyon el vannak szokva a kihívásoktól...

Birkesz 2007.02.19. 12:35:00

Igen, ebben az időszakban éppen Birminghamban voltam. Itt esett nagyjából öt centi hó, ezért a villamos nem ment végig a teljes útvonalán, valamin bezárták az iskolákat két napra, mert a tanárok nem voltak hajlandóak bemenni. Arra hivatkoztak, hogy csúszik az út, nekik pedig nincsen téli gumijuk. Anélkül pedig veszélyes vezetni ilyen időben.
Nevetséges, hogy egy kis havazás miatt megbénul Anglia :)

Globetrotter 2007.02.19. 12:35:00

igen-igen. igy meselte ocsem is :) a grazi tortenet valoban egy kulon parade lehetett.
a pozitiv felfogas lenyege: az olcsonak tuno jegy araban a kalandtura is benne volt ;) elmenyekben semmikeppen nem maradtatok alul!
süti beállítások módosítása