Egy vándor, aki hírűl viszi

Taiwan 2005-2008, 2013.

Elsősorban személyes dolgokról olvashatsz nálam, de a (kül)politikától kezdve internettel kapcsolatos hírekig minden előfordul.

helyi idő:

Tajvan, internet, felsőoktatás I.

2006.11.12. 11:45 :: zhaoman

Az alábbiak nem általánosíthatóak egész Tajvanra. A bejegyzésben leírtakat arra alapozom, hogy a számos tajvani egyetem közül kettőn (Kaohsiung: Sun Yat-sen, Tainan: Cheng Kung) van számosabb, míg sok másik egyetemen kevesebb ismerősöm, akikre megállapításaim többnyire igazak.

Mobiltelefonnal általában mindenki rendelkezik, azonban nem ez a fő kapcsolattartási forma. Új ismerőseim mindig az MSN címemet kérdezik, és ők is azt adják meg. A telefonszámokat külön kérnem kell. Illetve nehezen értik, hogy miért van az MSN címem mellett még egy másik e-mail címem is. (Ekkor rövid fejtegetésbe kezdek az MSN 10 Mbyte-os és a Gmail 2 Gbyte-os tárhelye közti különbségről.) Mindenki az MSN-en érintkezik. Sokan órákat töltenek cseteléssel. Egy átlag tajvani diák MSN ismerőseinek száma 80 és 150 között mozog!

Megjegyzem: a tajvani diákok a külföldiekkel történő kapcsolattartás során talán azért is(!) preferálhatják az írásbeli kapcsolattartást, mert ilyen viszonylatban a kapcsolattartás nyelve többnyire az angol. A tajvani diákok többsége pedig az angolnyelv-oktatás sajátosságai miatt nem tud/mer/szeret angolul beszélni.
Megjegyzem2: fordított relációban, ha kínaiul kell valakivel „beszélnem”, én is szívesebben használom az írásbeli formát, mert szótár segítségével hatékonyabban kommunikálok írásban, mint szóban.

A Skype kevésbé elterjedt, az ICQ még kevésbé. YahooMessenger-t már többen használnak, de nem az MSN alternatívájaként, hanem azzal párhuzamosan. Az alap kereső – az én tapasztalataim szerint – a Yahoo. Az ismerőseim és az általam látogatott honlapok többsége alapvetően a Yahoo-t használja, nem a Google-t. A TV-ben és újságokban sokszor bukkan fel Yahoo hirdetés. Yahoo-s e-mail címe is többeknek van, mint Gmail-es.

Az iskolai hírek azonban nem is az MSN-en jutnak el a többséghez, hanem BBS-en(!). Meglepő módon ez a pre-web korszakból származó eszköz dominál a tajvani felsőoktatási életben. A BBS-t nevezzük az egyszerűség és közérthetőség kedvéért karakteres böngészésnek. A különbség a web és a BBS között nagyjából megegyezik a web és a wap közötti különbséggel. (Remélem, a hozzáértők nem fognak ezért a példáért megkövezni!). A BBS fénykorát a 80-as években, és a 90-es évek elején élte. Bővebben itt lehet olvasni róla.

A képek nagyíthatóak!









Majdnem minden tajvani egyetemnek van BBS hálózata! A Tainan-i NCKU (egyetem) BBS-én vannak iskolai, kari, tanszéki, szakköri, apróhirdetés és osztály mappák/csoportok. A diák egyéni felelőssége, hogy az őket érintő információkat beszerezze, és feldolgozza. Összehasonlításként: a Budapesti Corvinus Egyetemen (egykori Közgáz) egyetlen hivatalos hírlevél van, ahol a PhD védésektől kezdve a diákszervezeti előadásokig mindenről hírt adnak az összes(!) kar (7) vonatkozásában! Ezzel szemben a tajvani diákok a BBS-eken értesülhetnek és értesülnek is az őket érintő információkról. A különböző mikro (osztály, szakkör) és makro (tanszék, kar) csoportok többségének van FTP tárhelye is, ahonnan, illetve ahova a szükséges dokumentumok letölthetőek, illetve feltölthetőek.

Összefoglalva: egy tajvani (felsőoktatási) tanulónak igen tudatosan kell használnia az internetet. Mind a kapcsolattartás, mind az információ-szerzés egyre fokozottabb mértékben alapozódik az online formákra.

A következő bejegyzésben a tajvani képmegosztás és blogolás legelterjedtebb formáját szeretném bemutatni.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zhaoman.blog.hu/api/trackback/id/tr45318175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cs 2006.11.12. 11:45:00

Nálunk az emberek többsége yahoo messengert és yahoo mailt használ. BBS szervere nem volt egy egyetemnek sem, a "BBS korszak" után terjedt el nálunk az internet.
Nagyon tetszett ez a bejegyzés, kiváncsian várom a következő részt!

Zhao Man 2006.11.12. 11:45:00

Az MSN-t én sem használom. Egyszerűen túl sok ismerősőm van rajta...időm kevés...

Bakura 2006.11.12. 11:45:00

MSN-em nekem is van, bár én többnyire olyanokat veszek fel, akiket nem is ismerek személyesen. Talán rossz szokás, de így alakult.
de egyébként is ritkán használom. Rendszerint elfeledkezem róla. :)
süti beállítások módosítása