Egy vándor, aki hírűl viszi

Taiwan 2005-2008, 2013.

Elsősorban személyes dolgokról olvashatsz nálam, de a (kül)politikától kezdve internettel kapcsolatos hírekig minden előfordul.

helyi idő:

Goldenblog 2007 és a Hely szelleme egy év múltán

2007.06.20. 20:29 :: zhaoman

Idén is szervez blogversenyt a HVG. Ezúttal nem Goldenblog, hanem Goldenblokk a neve. (A miértre itt a válasz.)

Blogokat jelölni június 22-ig lehet. Ezután a HVG szerkesztőség a benevezett blogok alapján kategóriákat állít fel, és az ezekben szereplő blogokra lehet majd szavazni (június 27. - július 8.).

Tavaly volt "a hely szelleme" kategória, amelynek kilenc döntős blogja között szerepelt az én blogom is, több másik "ázsiás bloggal" együtt. Kedden közzétették az eddig nevezett blogok listáját, amiben meglepően kevés utazós blog szerepel... a látogatóim egy része szintén külföldön van és szintén blogol, szóval tessék jelentkezni, hogy idén is legyen ilyen kategória!

Ha lesz is ilyen kategória, szerintem a tavalyi szereplésem miatt most nem fogok bekerülni. (Azért nem mondom, hogy nem örülnék, ha ismét szerepelne a blogom.)

Másrészt

A Goldenblog bár versenynek tűnik, számomra nem ez a fontos benne.
Tavaly a "Hely szelleme" kategória volt talán az egyetlen, ahol a versenyző blogok írói nem féltékenyen közelítettek a másik felé, többeknél a mai napig szerepelnek a kategória blogjai a linkek között.

A lényeg, hogy megismerjünk más blogokat, bloggereket, és utazzunk egy kicsit a világ körül.

Helyzet 's jelentés

Africa Rulez [ http://africarulez.freeblog.hu/ ]
Tavaly ez a blog lett a kategória győztese. A szerző tavaly októberben hazautazott, és ezzel vége lett a blognak is. Bár érdekes témát járt körül (Nigéria), engem kevésbé fogott meg.

BalatOnline [ http://balaton.blog.hu/ ]
A kategória II. helyezettje. (Eddig úgy tűnhet, hogy abc sorrendben osztottak díjakat, de ez a teória a harmadik helyezettel meg fog dőlni.)

Meglátni és megszeretni! Igen:"… a Balaton-vidék egy bájos menyasszony, ki vőlegényére vár, minden ponton új bájait tárja fel; mentül tovább nézzük, annál szebbnek látjuk, s bár nevessenek ki érte, én azt mondom, hogy az egész táj mosolyog." fejtegeti a dolog mibenlétét Jókai Mór. És ehhez nem sok hozzátennivalónk van. Ami ez ügyben mégis kikívánkozik belőlünk - a miértek megválaszolására törekedvén - azt itt naplószerűen osztjuk meg a Balaton szerelmeseivel.
Néha bele szoktam olvasni, és eljátszom a gondolattal, hogy időm és energiám van a Balaton körül bóklászni. A szerző külön dicséretet érdemel, mert egyik vezéralakja és szervezője Balatonról blogolók közösségének.

Bangkok Charlie jelenti [ http://thai.blog.hu/ ]
Minden, ami Thaiföld. Sajnos újabban ritkán frissül.

Farang.hu [ http://farang.hu]
Thaiföld más szemszögből. Először a dizájn fogott meg, de ma már lelkes olvasó is vagyok!

Délkelet-Ázsia [ http://www.delkelet-azsia.blogspot.com/ ]
Egy (házas)pár kalandozásai a térségben. Sajnos tavaly október óta ez a blog sem frissül. Kár!

Firenze [ http://firenze.blogter.hu/ ]
A kategória III. helyezettje. A témája az érdeklődésem perifériáján található. Az eredményhirdetés óta ez a blog sem frissül.

Minden kikötőben [ http://mindenkikotoben.com/ ]
Az egyik kedvenc blogom. Szerintem tavaly ennek a blognak kellett volna nyernie! Alapos, jól megírt bejegyzések, érdekes gondolatok!

Naiv vagyok, mondták már sokan. Nem érdekel. Mélyen hiszem, hogy mindenki képes arra a teljesítményre, nem kényszerből, hanem tettvágyból, amellyel a nap végén elégedetten dőlhet hátra: megcselekedtük, amit megkövetelt a haza. Szigorúan átvitt értelemben. A haza ugyanis nem követel. A haza csak van. Követelni csak a rendszer követel: termelj, és add el. Ezt választottuk, mikor elzavartuk Grósz elvtársat és kiiktattuk a rendszerből Állam bácsit.
Akcentus nélkül [2007. március 10.]


Újlipótváros [ http://ujlipotvaros.blogter.hu/ ]
Ez a blog már a nevezéskor kakukktojás volt, mert 2006. januárja óta nem frissül. A próbaüzemet nem élte túl.

2007

Mint már fentebb írtam, eddig kevés utazós blogot neveztek. Ennek ellenére remélem, hogy idén is lesz "a hely szelleme" kategória és értékes blogokra hívják fel a figyelmet.

A Golden Blog lehetőség arra, hogy ráirányuljon a figyelem néhány alig ismert, de ismertségre érdemes blogra. A „100-as listára” felkerülők esélyt kapnak arra, hogy kiemelkedjenek a kis blogok tömegéből. Hogy ez csak néhány napra szól, vagy tartósabb lesz a figyelem, az már nem a zsűrin múlik.
Farokperspektíva - Pollner, a verseny egyik zsűritagja


A hazai blogszféra ma már áttekinthetetlen. Ez nem csak az egészre, hanem a részeire is igaz. Próbálom a blogom menüsorában gyűjteni az utazós blogokat, de tudom, hogy csak egy minimális részüket sikerül megtalálnom. Nem adom fel!

Amennyiben lesz külön utazós kategória, akkor szakmai és közönség sikerre szerintem az Italian Job [ http://theitalianjob.freeblog.hu/ ] a legesélyesebb. Ezt a blogot többen írják, lelkes a szerkesztőgárda és az olvasóközönség is. (Akár a közösségi blog kategóriában is indulhatna.)

Remélem, a kedvenceim bekerülnek, és így mások is megtudhatják hogyan látja
Vera Koreát és a világot, Lívia Kanadát, Csanád Új-Zélandot, Gyula Belgiumot, Isván Japánt,
Csongi írországot, Füles Thaiföldet, Anne Hartfordot, Andrea Koreát, Hunor és Teodóra Japánt, Levente Malajziát, Tschöppy Kváziföldet... Biztos kifelejtettem néhány említésre érdemes blogot. Elnézést! (A linkekért tessék bogarászni a jobb oldali linkek között!)

Ha a tavalyi blogok is indulhatnak, akkor remélem, a farang.hu és a mindenkikotoben.com ismét bekerül. Idén új, erős versenyzőnek ígérkezik a Thaiföldről szóló http://pattayasmile.blog.hu/ és a New York-ról szóló http://nycity.blog.hu/ .


Nevezzetek, szavazzatok! Ismerjünk meg minél több külföldön élő magyart és rajtuk keresztül ismerjük meg jobban a minket körülvevő világot!





.

8 komment

Címkék: blog

A bejegyzés trackback címe:

https://zhaoman.blog.hu/api/trackback/id/tr67318291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teodora 2007.06.20. 20:29:00

asiafanre most a Kult kategórián belüle lehet szavazni! :)

amúgy júliusban indul a helyi.érték c. külön versenyük, remélhetőleg nem csak a határokon belül, és akkor majd ott lesz ilyesmi... talán épp ezért nem volt.

Tschöppy 2007.06.20. 20:29:00

Na, csak ideértem.
Köszönöm a méltatást, remélem rászolgálok :)

Ördög Zoltán 2007.06.20. 20:29:00

Szerintem még előnyt is élveznek azok a blogok, melyek tavaly a listán voltak! Majd nézd meg, milyen nagy lesz az átfedés! :)
Egyszerűen túl sok a blog, hogy mindet alaposan megnézzék.
Így aztán a már ismertek, népszerűek előnyben vannak. :)

Egyébként akár más kategóriában is el tudom képzelni a blogod. Pl. jó személyes blognak tartom. :)

És persze sok sikert!

zhaoman 2007.06.20. 20:29:00

@Amby: Köszi az infót! Holnap találkozunk! :)

Amby 2007.06.20. 20:29:00

azt írták, hogy péntek után lesz egy végső lista majd, utána terveztünk írni az utazósokról (trackbackelek majd).

Nekem van linkelve, meg netvibeson is egy csomó külföldi blog, majd frissítem a blogon.

Én kb. 10 blogot neveztem pluszban tegnap. (Korábban csak azokat, akik kérték.)

Más: szerintem sem szórják ki azokat, akik tavaly kategórialistába kerültek, így Te is, mindenkikotoben, BalatonBlog is benne lesz idén.

zhaoman 2007.06.20. 20:29:00

@amby: remélem, lesz még a hvg-n nevezett blogok listája. Majd kibogarászom az utazósokat. (Ha lesz nálatok erről külön post, akkor légyszi linkeld be nálam!

@ivcsek: Te írod a többi balatoni blogot is? Lassan kijárna valamilyen támogatás a Magyar Turizmus Rt-től. (A Balcsi tíví jó ötlet!)

ivcsek 2007.06.20. 20:29:00

üdv kedves Zhaoman!
Kösz a figyelemfelkeltést, a méltatást (az igazsághoz tartozik: a linkelt BalatoniBlogRendszer blogjait - a hortobágyi rakott kivételével -, mint kvázi balatoni kategóriákat, sajnos mind én írom: mindazt ami "nem fér bele a balatonblogba):(

Szerintem, beleférsz " a tavalyi szereplésed" miatt, sőt! Magam is csodálkoztam, hogy nem fértek be a legjobbakba az "ázsiások" és a Mindenkikötőben!

Tegnap én is megnéztem a felhozatalt és vadul nekiálltam nevezni másokat is magamon kívül :)
Itt is körülnéztem, kimerítő külföld-blog linkjeid között!

Nevezzünk mindenkit, aki arra érdemes, kössük fel a gatyát és győzzön a hely szelleme!
Sok sikert!
(Én ma még a Magyarországi helyek szellemét idézőket kutatom, a végeredményt estefelé posztolom!

Amby 2007.06.20. 20:29:00

Szia Zhaoman!

Köszi, hogy szóltál, eddig nem volt időm megnézni a nevezettek listáját, de most beneveztem mindegyik általam olvasott külföldi blogot!

Még1x köszi,
Amby

Ui.: Azt hiszem abban is igazad van, ha nincs hely szelleme/utazós/expat kategória, akkor senki sem kerül be közülünk a "százba".
süti beállítások módosítása