Egy vándor, aki hírűl viszi

Taiwan 2005-2008, 2013.

Elsősorban személyes dolgokról olvashatsz nálam, de a (kül)politikától kezdve internettel kapcsolatos hírekig minden előfordul.

helyi idő:

Piszoár-fóbia... ugyan már...

2007.04.12. 09:17 :: zhaoman

Rövid hír a hvg honlapján:

Németországban több mint két millió embernek, - döntő többségükben férfiaknak -, problémája van akkor, ha nyilvános illemhelyen kell elvégezni a dolgukat. ...

A szégyenlős hólyag fóbiának is nevezett jelenség oda vezet, hogy az érintettek visszavonulnak a nyilvánosságtól, vagy túl kevés folyadékot isznak - mondta Silvia Uhle, a münsteri klinika pszichológusa. A paruresis eddig főleg férfiaknál jelentkezett, de a legújabb vizsgálatok szerint egyre több nőnél is előfordul.

A téma két okból is érdekes. Az egyik a magyar (európai) viszonylat, a másik a tajvani.

Magyarországon egy évig laktam olyan kollégiumban, ahol közös volt a zuhanyzó, illetve a mellékhelyiség is egyetlen terem volt, négy kabinnal. A közös zuhanyzót fiúk és lányok - sajnos :) - külön használtuk. A wc esetében, ha úgy esett, akkor egymás mellett végeztük a dolgunkat. Nem nagy kunszt. Nem kell mindentől félni!

A félelmek (és a túl sok szabadidő) eredményez olyan videókat és játékokat, ahol azt taglalják, hogy melyik piszoárt illik használni.




Tajvanon a férfiak pisilését teljesen szabadon kezelik. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenhol szabad... hanem, hogy a piszoárok elhelyezése sokkal szabadabb.

Az egyik legjobb példám a kaohsiungi élményfürdő, ahol van egy kis épület, amiben férfi és női mellékhelyiség van, kabinokkal, piszoárral, stb. Azonban a házacska egyik oldalán, az épület külső falán is vannak piszoárok, "térelválasztó" elemekkel. Csak oda kell sétálni, hátatfordítani a nagyközönségnek és "ki lehet csavarni a gyíkot". Ha a benti helyek foglaltak lennének, egy szégyenlős hólyag fóbiában szenvedő nyugat-európai alighanem összecsinálná magát...

A másik élményem Tajpejből való. Múzeum, turista csoportok, hosszús sor a női wc előtt, míg a férfinál megy minden mint a karika csapás. Ez eddig bárhol történhet. Amikor bementem azt vettem észre, hogy egyre több hölgy jön be, és csukja magára a kabinajtót, majd... nem az az érdekes, hogy egy-két élelmesebb hölgy nem akarta kivárni a sort. Engem nem zavart, őket nem zavarta. Az érdekes az, hogy amikor kimentem a helyiségből, akkor egy idősebb (túravezető?) hölgyre lettem figyelmes, aki közlekedési rendőr módjára terelte be a női versenyzőket a férfi mellékhelyiségbe.

Máshol is teljesen természetes, hogy a piszoárokra rá lehet látni a mosdókon kívülről. Egy-egy ajtó, paraván középmagasságban elhelyezve, és kész. Nem bonyolítják túl. Igazuk van!

4 komment

Címkék: folyó ügyek

A bejegyzés trackback címe:

https://zhaoman.blog.hu/api/trackback/id/tr9318251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

robymus 2007.04.12. 09:17:00

Thaiföldön a benzinkutakon található nyilvános wc-k (de máshol is van ilyen, csak a városban nem jellemző) felépítése is hasonló. Egy nagy épület a wc, kettéválaszva férfi és női részre. Az épület falára kívül, a hátsó oldalon vannak piszoárok szerelve (vagy adott esetben egy nagy "vályú" csak végig a falon). Belül meg sok esetben a guggolós megoldás :)

Bakura az okostojás 2007.04.12. 09:17:00

Hogy mik vannak!

zhaoman 2007.04.12. 09:17:00

Kedves Gábor! Köszönöm a linket! Ajánlom másoknak is, érdekes történeteket olvashattok az italianjob-on!

Gabor 2007.04.12. 09:17:00

Szia!
Most találtam rá a blogodra és látom, hogy linkelve vagyunk rajta (theitalianjob) :-) Köszi!!!

Hogy bővítsem a nemzetközi WC tudásodat, íme pár bejegyzés ebben a témakörben:
http://theitalianjob.freeblog.hu/tags/wc/
süti beállítások módosítása