Egy vándor, aki hírűl viszi

Taiwan 2005-2008, 2013.

Elsősorban személyes dolgokról olvashatsz nálam, de a (kül)politikától kezdve internettel kapcsolatos hírekig minden előfordul.

helyi idő:

Földrengés

2013.06.02. 13:44 :: zhaoman

Az idei legnagyobb földrengés rázta meg Tajvant ma délután, helyi idő szerint 13:43-kor. Az epicentrum Nantou megyében volt, ott 6.3 erősségű rezgést mértek, de számos más helyen is lehetett érezni, Tainanban például 5 erősségű volt, Kaohsiungban 3-4-es erősségű rezgést mértek. Az összes hivatalos adat percekkel az esemény után fent volt az interneten.

forrás: Central Weather Burea (Taiwan)

Tulajdonképpen logikus, hogy az epicentrumtól távolabb kisebb a rezgés, de ebbe sose gondoltam bele. Mi az 5. emeleten voltunk a földrengéskor, elég hosszú ideig tartott: több, mint fél percig éreztük. Különösebb izgalom nélkül voltunk túl rajta. Sajnos mások kevésbé voltak szerencsések. A tainani ötös erősségű rezgés több ismerősünk egy 13. emeleti étteremben érte. Ilyen magasságban már sokkal kellemetlenebb a földrengés, mozgó berendezési tárgyak, súrlódó hangok, nem irigylem őket. 

A gyorsvasút és a taipei metró teljesen leállt egy időre, Kaohsiungban csak csökkentették a sebességet. (forrás). A földrengésben egy ember életét vesztette, egy súlyosan, 17 pedig könnyebben sérül meg. (forrás). A rengést több kisebb, és egy nagyobb (4,6) rázkódás követte. (forrás) Az utórengéseket Kaohsiungban mi már nem éreztük.

megcsúszott egy hegyoldal, egy helyi tűzoltó felvétele látszik (forrás)

Az Index is kijött egy MTI (?) hírrel, mely az AFP (?) hírügynökségre hivatkozva írja, hogy 6.5 erősségű földrengés, Taipeitől 250 km-re, 15 km mélységben. Ezek közül tulajdonképpen csak az erősség (helyesen: 6.3), a távolság (200 km) és a mélység (10 km) nem stimmel, a többi rendben van. A többi magyar oldal is a téves adatokat vette át, vélhetően a francia hírügynökség hibázott.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: taiwan idojaras taiwan2013

A bejegyzés trackback címe:

https://zhaoman.blog.hu/api/trackback/id/tr295340164

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.06.03. 12:00:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása