Egy vándor, aki hírűl viszi

Taiwan 2005-2008, 2013.

Elsősorban személyes dolgokról olvashatsz nálam, de a (kül)politikától kezdve internettel kapcsolatos hírekig minden előfordul.

helyi idő:

Japán-napok

2006.04.23. 10:30 :: zhaoman

A héten úgy alakult, hogy kétszer is japán étteremben ettem.

Szerdán este Arnaud-val (belga) elmentünk egy japán étterembe "hot pot"-ot enni. Ez egy olyan jellegű étkezési forma, amikor is az asztal közepén van egy főzőlap, azon egy "lábas"-ban egy "folyadék" fő. Tippem szerint egyfajta leves alap lehet.

A fűszerek több kis edényben voltak, saját ízlés szerint lehet őket összekeverni.

Kis tálkákon hozták a levesbe való dolgokat. Tojás (én ezt csak a legvégén szoktam beleütni, mert különben sűrű lesz a lé, amit nem annyira szeretek). Káposzta levél, gombák, rákok, nagyon vékony marha-, csirke- és sertéshús szeletek. Ezeket elkezdtük belepakolni a lébe. Amikor úgy gondoltuk, hogy kész, akkor kiszedtük a tálka rizsünkre, hogy hűljön egy kicsit. Egy kis idő múlva - mikor már hűvösebb volt - belemártottuk az előző bekezdésben említett szószba, majd be a szájba. Finom volt.

A kedvencem a rák volt. Bár a többi dolog is ízlett.

Vasárnap David (argentin) elhívott engem és Amadot ebédelni. Egy Sushi Express nevű japán étterembe mentünk.

Az asztal mellet egy "mozgó ételsor" volt. Kis tálkákon voltak az ételek, és a tálkák egy végtelenített láncon mennek körbe-körbe. Amelyik megtetszik, azt az ember leveszi, és megeszi. Minden tál 180 Forint. A végén megszámolják a tányérokat, egyszerűen elkészül a blokk.

Az asztalba be van építve egy csap, amiből forró víz jön a teához. Vizet és teafüvet korlátlan mennyiségben lehet vételezni.

Ez egy szusi bár. A szusi az nem egyenlő a nyers hallal. A szusi nyers dolgok ÉS (jellemzően) rizs.
A nyers halszeletek neve: szasimi. Egy kis edényben - ízlésnek megfelelően - elkészítettem a szójaszósz és wasabi (nagyon csípős, japán mustár, a színe zöld) "mártásomat. A szusi darabkákat ebbe mártottam bele. Mit is ettem:

- tonhal-püré
- narancssárga színű halszeletek
- rák
- osztriga

Minden fenti dolog NYERS volt. Ennek ellenére finom. A vékony halszelet finom volt, hasonlóan az osztrigához, amely nem is annyira undorító. Sőt, kifejezetten kellemes.

A rák jobban ízlik főzve, bár akkor nem esznek hozzá wasabit, amit meg szeretek.

-----------------------


Ebéd után mentünk a motorokhoz (egy kis utcában parkoltunk). Meglepődve vettük észre, hogy egy kígyóból készült finomságokat áruló hely mellett parkoltunk. Megvan, hogy legközelebb hová megyünk...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zhaoman.blog.hu/api/trackback/id/tr4318092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása