Egy vándor, aki hírűl viszi

Taiwan 2005-2008, 2013.

Elsősorban személyes dolgokról olvashatsz nálam, de a (kül)politikától kezdve internettel kapcsolatos hírekig minden előfordul.

helyi idő:

Hírlevél

Nem tudva, de mégsem elveszve

2013.06.15. 07:06 :: zhaoman

Az első hetek során fura érzés volt, hogy nem tudok fontos dolgokat. Zavart, hogy alapvető dolgokat nem tudok, mégis elboldogulok.

#telefonszámok
A megérkezés napján kaptunk két SIM-kártyát, az egyikhez mobilnet előfizetést is. Az egyik kártyához tartozó telefonszámot azonban nem tudtuk. Hiába tettük bele egy készülékbe és hívtunk róla egy másik számot, nem jelezte ki a hívót, így a szám nem derült ki. De lehetett róla telefonálni, amíg volt rajta keret. Most fel kell tölteni, de amikor megkérdezik az üzletben, hogy milyen számhoz adják hozzá a pénzt, akkor nehéz mit mondani. 

Sok helyen kérik el a telefonszámot. Jelentkezési lapokon, internetes regisztráció során kellett megadni. Az első hetekben nem tudtam megjegyezni az új számom., nagyon kellemetlen volt. Nem kicsit leptem meg egy fickót a 7-11-ben, amikor elkezdtem neki magyarázni, hogy az én telefonomról had csörgessem meg az ő számát és mondja meg a számom, mert meg kell adnom a honlapon, hogy be tudjak lépni wifi-hálózatba. Teljesen lesokkoltam, nem is segített. Szerencsére a szomszédos asztalnál ülő diákok nyitottabbak voltak a kérésemre. 

#főbérlő

Nem tudom a főbérlőnk nevét. Az egyik oka, hogy ha a főbérlőről beszélünk, akkor mindenki csak főbérlőt (房東 - fángdōng) mond. A fángdōng így, a fángdōng úgy. Valamiért fel kellett hívnom, és a telefonban nem jött a számra, hogy "főbérlő üdvözlöm". Inkább bemutatkoztam, s ő tudta, hogy ki vagyok, így nem kellett megszólítanom. Most sem jut eszembe a neve.

#cím
Sokáig nem tudtam, hogy hol lakunk, mármint a címünket nem tudtam. Egészen pontosan tudom, hogy konkrétan hol lakunk, több irányból el tudom magyarázni, hogyan lehet idejutni, de az utca nevét, ahol lakunk sokáig nem tudtam. Most már tudom: 浴國街  yùguójiē.

 

Szólj hozzá!

Címkék: mindannapok taiwan2013

Meleg van

2013.06.04. 06:05 :: zhaoman

2013. 06. 04. 12.00-kor a hőmérséklet 32 fok, a páratartalom 70, a hőérzet 41 fok.

Vasárnap már talán lentebb megy a hőmérséklet, talán. Tegnap este voltam futni, folyt rólam a víz rendesen.

Szólj hozzá!

Címkék: időjárás

Földrengés

2013.06.02. 13:44 :: zhaoman

Az idei legnagyobb földrengés rázta meg Tajvant ma délután, helyi idő szerint 13:43-kor. Az epicentrum Nantou megyében volt, ott 6.3 erősségű rezgést mértek, de számos más helyen is lehetett érezni, Tainanban például 5 erősségű volt, Kaohsiungban 3-4-es erősségű rezgést mértek. Az összes hivatalos adat percekkel az esemény után fent volt az interneten.

forrás: Central Weather Burea (Taiwan)

Tulajdonképpen logikus, hogy az epicentrumtól távolabb kisebb a rezgés, de ebbe sose gondoltam bele. Mi az 5. emeleten voltunk a földrengéskor, elég hosszú ideig tartott: több, mint fél percig éreztük. Különösebb izgalom nélkül voltunk túl rajta. Sajnos mások kevésbé voltak szerencsések. A tainani ötös erősségű rezgés több ismerősünk egy 13. emeleti étteremben érte. Ilyen magasságban már sokkal kellemetlenebb a földrengés, mozgó berendezési tárgyak, súrlódó hangok, nem irigylem őket. 

A gyorsvasút és a taipei metró teljesen leállt egy időre, Kaohsiungban csak csökkentették a sebességet. (forrás). A földrengésben egy ember életét vesztette, egy súlyosan, 17 pedig könnyebben sérül meg. (forrás). A rengést több kisebb, és egy nagyobb (4,6) rázkódás követte. (forrás) Az utórengéseket Kaohsiungban mi már nem éreztük.

megcsúszott egy hegyoldal, egy helyi tűzoltó felvétele látszik (forrás)

Az Index is kijött egy MTI (?) hírrel, mely az AFP (?) hírügynökségre hivatkozva írja, hogy 6.5 erősségű földrengés, Taipeitől 250 km-re, 15 km mélységben. Ezek közül tulajdonképpen csak az erősség (helyesen: 6.3), a távolság (200 km) és a mélység (10 km) nem stimmel, a többi rendben van. A többi magyar oldal is a téves adatokat vette át, vélhetően a francia hírügynökség hibázott.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: taiwan idojaras taiwan2013

Albérlet Kaohsiungban

2013.05.31. 04:56 :: zhaoman

"Lakást bérelni könnyű, különösen Tajvanon!" "Lakást bérelni nehéz, különöen Tajvanon!"
Mindkettő igaz, mert természetesen attól függ! Mitől?
- mennyi időre?
- melyik városban?
- milyen jellegűt?
- mekkorát?
- hol?
Az itt leírtak nem biztos, hogy egész Tajvanon megállják a helyüket, de talán irárnymutatással szolgálnak.
Az alaphelyzet: négy hónapra keresünk albérletet Kaohsiungban, nem túl zajos környéken, nem túl messze az egyetemtől, jó tömegközlekedési lehetőséggel. Legyen saját fürdőszobánk, és ha lehet, akkor konyha is.
Számos szobabérlési lehetőség merült fel, de ezeket az egyszerű megoldásokat elvetettük, mert két fő részére nem túl ideális. Ráadásul alapvetően munkára (ülünk a laptop eleőtt, és gépelünk) is szeretnénk használni a lakást, ezért nem nem jó az egyetlen szoba a nappali, háló és dolgozószoba kombináció. Tehát lakás kell!
Nekem viszonylag sokat be kell mennem az egyetemre, ami a város szélén, a tengerparton van. Az egyetemhez el lehet jutni a narancsssárga metróval, pontosabban: metróval el lehet jutni a város legfontosabb helyeire, tehát metrómegálló közelébe költözünk!
A méretet tekintve annyi volt az elképzelésünk, hogy legyen külön a hálószoba, és legyen egy kisebb szoba, amit dolgozószobaként tudunk használni. Tehát minimum "másfél szobás" lakás kell.
A régi vagy új építésű kérdés kapcsán nem voltak világos elképzeléseink. A "régi" azt jelenti, hogy tíz évnél régbben épült, ami jellemzően nem olyan magas, 4-5 emelet, sokszor nincs lift, portaszolgálat nagy valószínűséggel nincs, parkolási lehetőség (robogó) az utcán, a berendezés régies, a légkondi zajos. Az új építésűek tíz évnél fiatalabbak, 10 emeletnél magasabbak, több lépcsőház tartozik egy tömbbe, van portaszolgálat, a földszinten közösségi helyiség is van kanapékkal, íróasztalokkal, néha előfordul, hogy saját edzőterem is tartozik az épülethez. Az extra szolgáltatásoknak van extra havi díja is, ami általban 800-2000 NTD havonta (1 HUF ~ 7,5 NTD). Ebben a kérdésben nem volt határozott elképzelésünk, többféle lakást is megnéztünk.
A tajvani albérlet vagy saját tulajdon kérdésben még nem tudom kijelenteni, hogy melyik az elterjedtebb, melyik a jellemzőbb. Ez is sok mindentől függ. Az biztos, hogy a városokban az új építésű lakások nagyon drágák. Remélem, erről lesznek majd részletesebb adataim a későbbiekben.
Hol keressünk lakást? Többféle megoldást is kipróbáltunk. Kaohsiungban élő külföldieknek szóló, angol-nyelvű oldal a Kaohsiumg Living. http://kaohsiungliving.org. A második lehetőségként besétáltunk az egyes épületekbe és megkérdeztük a portásokat, hogy van-e ott kiadó lakás. Sokszor kaptunk nemleges választ, néha a faliújságon találtunk hirdetéseket. Hamradik megoldás a kínai nyelvű ingatlanos oldalak. Mi alapvetően kettőt használtunk:
Az előbbi esetében több a főbérlői hírdetés, míg az utóbbin több az ingatlanos, de mindkettő esetében találkoztunk minden variációval. Az ingatlanosok általában kérnek közvetítői díjat, de ez csak az egész érdeklődés végén derül ki. Gyakori az egyhavi, vagy félhavi sikerdíj, ami általában a bérlőt terheli. A bérbeadók a legtöbbször ragaszkodnak a bérleti szerződéshez, különöse, ha először vesszük ki az ingatlant. Ismerősök elmondása alapján a második, harmadik évtől már nem szoktak szerződést írni. A szerződés gyakran standard, én ettől eltérőről még nemhallottam, de természetesen lehet ilyen is. Általában egy évre szokták kiadni a lakásokat, az ettől rövidebb időt kifejezetten nem szeretik, a félév egy olyan lélektani határ, ami alatt a legtöbben meg sem fontolják a kiadást. A néggy hónapunkkal leég limitáltak voltak az esélyeink.
Tulajdonképpen szerencsések voltunk, mert két hét alatt, többszáz hirdetés átnézése, több tucat telefon, többnapos helyszínfelmérés és öt lakás tényleges megtekintése után kettőre tudtuk szűkíteni a lehetséges helyszíneket.
Az egyik versenyző egy régebbi lakás volt, a helyi Deák térnél (Formosa Boulvard, a két metróvonal metszete), nagyon jó elhelyezkedéssel, tágas szobákkal, de csak a hálóban volt légkondi, ráadásul az ablakok alatt egy nappali piac is volt, ami nem volt hangos, de este tízig nyitva van (akkor már éjszakai piac), és félő volt, hogy hangos lesz. Az egésznek a romantikáját az adta, hogy egy cipőbolton keresztül mentünk be (volt külön bejárat is, de itt jött le értünk a főbérlő), a 4. emeleti lakás lett volna a miénk, de használhattuk volna a tetőteraszt is. Egem nagyon le lehet venni a lábamról a terasszal, de Kaohsiung szívében, nyáron egy ilyen terasz használati értéke erősen közelít a nullához. 
A fenitekből már sejthető, hogy a másik megoldást választottuk. Kaohsiung egyik leggyorsabban fejlődő ingatlanos környékén az Aozhidi állomástól nem messze vettünk ki egy lakást. A környéken több park is van, az új építésű házak gombamódra szaporodnak. Az állomástól végül is 15 perc sétára van a lakás, de mivel alapvetően robogóval közlekedünk, ez nem probléma. Az épületnek van portaszolgálata, a havi közös költség 1234 NTD, van közös helyiség, edzőterem (futópad, kerékpár, elliptikus gép, meg még valami, aminek nem tudom a nevét, talán "lépcsőző"). Négy lépcsőház tartozik egybe, a B1 és B2 szintek a parkolók, a motorral a B1 szinten lehet parkolni. 
A bérleti díj 12 000 NTD / hó, a lakáshoz tartozik egy nappali (légkindival), egy háló (légkondival), egy félszoba (légkondi nélkül, egy konyha, egy fürdőszoba és egy kicsi erkély, ahol a mosógép van. (A lakásról lesz külön bejegyzés).
Röviden összefoglalva: Tajvanon sem lehetetlen a lakásbérlés, rövid időre sem. 

Szólj hozzá!

Címkék: lakás taiwan2013 Kaohsiung

Vasárnapi reggeli

2013.05.26. 12:01 :: zhaoman

"Milyen ismét Tajvanon?" - teszik fel sokan a kérdést. Ezt nehéz megválaszolni. "M hiányzott a legjobban?" - erre már vannak részválaszaim. Hiányoztak a tajvani ételek, közülük is a reggelik.

Tajvanon - a városokban mindenképp - az ételeket általában nem otthon készítik, hanem valahol veszik. Ezek lehetnek egyszerű, út melletti pultok, bódék vagy "étterem"-jellegű helyek, ahol meg is lehet enni, nem csak elvitelre árusítanak. Az egyes helyek specializálódnak, van, ahol reggelit, van ahol ebédet, vacsorát lehet venni, olyan is van, amelyik kifejezett csak este/éjszaka van nyitva.

A reggeliző helyek választéka változatos, példa jelleggel néhány tipikus változat:

- szendvicsek (négy szelet toast-kenyér, közte saláta, hús stb, majd mindez két sarok közti átló mentén félbevágva),
- hamburgerek (kb. a magyar retro-burgerhez hasonló kreálmányra kell gondolni, a húspogácsa gyakran valamilyen rántott-csirkehús,
- tojásos "palacsinták" (tojást ütnek egy forró lapra, melyre ráterítenek egy nagyon vékony palacsintatésztát, a végén felgöngyölik, majd szeletelik. Mindebbe mindenféle töltelék is mehet: sajt, sonka, kukorica stb.),
- gőzölt vagy sült gombócok,
- péksütemények (ezt jellemzően a helyi minimarketekben (7-11, Family Mart, OK) lehet venni)

A reggelihez gyakran lehet, teát, szójatejes-teát vagy kakaó-jellegű italt venni.

IMG_20130526_081918-1.jpg

A mai reggeli tojásos palacsinta volt sajttal és kukoricával. (玉米起司蛋餅).

cgmc67c4331e41cdfcfa8385650c4d43d36316.jpg

Még számtalan "reggeliség" van, amit nem próbáltam ki, de ami késik, nem múlik.

Te mit szoktál reggelizni?

Szólj hozzá!

Címkék: ennivalo taiwan2013

süti beállítások módosítása