Egy vándor, aki hírűl viszi

Taiwan 2005-2008, 2013.

Elsősorban személyes dolgokról olvashatsz nálam, de a (kül)politikától kezdve internettel kapcsolatos hírekig minden előfordul.

helyi idő:

Humor az interneten

2006.11.22. 17:47 :: zhaoman

Mint távolba szakadt hazafi, egy idő után úgy éreztem, a magyar ismerősökkel történő kapcsolattartás nem elég a magyar nyelv ápolásához. Magyar beszédet akartam hallgatni. Ráadásul kifejezetten humorosat. Hol is lehet ilyeneket találni?

Magyar felhozatal

Elsőként a YouTube-on néztem szét. Hofi-videók, Hajós András-videók, Gálvölgyi-videók. Innen lehet még tovább kalandozni.

Másodszor szétnéztem az egyik legnépszerűbb magyar fájlmegosztó hálózaton (DC++). Itt még több Hofi adást találtam. Előfordul még néhány Fábry műsor, meg Markos-Nádas is.

Harmadszor rákerestem a Petőfi Rádió hangtárában a Kabarécsütörtök adásáira. (Sajnos a navigáció elég nehézkes, de kis gyakorlással használható.)

Negyedszer a Mellesleg.fm oldalán adnak folyamatosan kabarét. Általában Hofi megy, néha Fábry, néha Rocker Zsolti.

A fenti listát elég szegényesnek érzem. Persze Hofi örök, de egy hét Hofi hallgatás után kezdek kicsit megcsömörleni. (Na nem nagyon.) A fellelhető Fábry előadások száma nem túl nagy. Hajós még kevesebb. Valamint néha sikerül belehallgatnom egy-egy korábbi L'art pour L'art vagy Nagy-Bandó anyagba. A Rocker Zsolti féle bohóckodást nem sorolnám a humor kategóriába: alpári, ízléstelen, gusztustalan.

A Kabarécsütörtök is elég poros. Farkasházy Tivadar, Heilig Gábor, Trunkó Barnabás humortalan felkonferálásai... borzasztó. Pedig ők viccesnek gondolják magukat. (Néha azért mondanak humorosat is. Néha...) Bajor, Gálvölgyi, Kern, Hernádi év(tizedek) óta játszott tipikus figurái, melyet mér unásig ismerünk. Nemrégiben hallottam egy vicces Maksa szösszenetet is... meg is lepődtem. A humorosnak nem mondható Maksa-híradó alapján nem gondoltam volna, hogy erre is képes.

Általában szeretem a stand-up comedy műfajt, azt, amikor kiáll egy pali/csajszi és mondja. Ebben jónak tartom Hajós Andrást, régebben Fábryt. Szőke András, Badár Sándor jöhet minden mennyiségben. Litkai Gergely magánszámai is nagyon jók. (Ő általában előre megírt anyagot mond, de így is nagyon jó!)

Felüdülést jelentenek az idei Humorfesztivál új felfedezettjei: Beliczai Balázs, Csenki Attila, Kiss Ádám (ő a country stand up comedy-t képviseli, és a welcome rántotthús kifejezéssel ajándékozta meg a magyar nyelvet). Újabban ők is láthatóak a Godot Dumaszínházban. Ajánlom mindenkinek! Egy érdekes írás az idei humorfesztiválról.

Angol nyelven

Ha semmi új hallgatnivaló nincs, akkor marad az angol nyelvű humor. Legújabb kedvencem Stephen Colbert. A fickó itthon akkor vált ismerté, amikor elindult az új M0-ás híd névpályázatán. A teljes story itt olvasható. [video1, video2] A Colbert-showba még Simonyi András amerikai magyar nagykövet is ellátogatott. Colbert munkatársa a szeptemberi magyarországi események kapcsán csinált viccet/figurázta ki/űzött gúnyt (vérmérséklettől fűggően tessék választani az előző jelzőkből) a magyar állampolgárok demokráciába vetett hitéből. Másik kedvencem a kazah álriporter

Borat. Szerintem a filmje nem jó, sőt: rossz. Ami nagyon jól működik 5-10 perces előadásokban, az másfél órás mozifilmben nem.

Összefoglalva

Nehéz szellemileg és kronológiailag friss magyar humorhoz jutni. Idegennyelv-tudással felvértezve pedig egyre inkább nyitok a nagyvilág felé.

Kinek a humorát/előadásmódját kedveled?
Hofi Géza
Hajós András
Fábry Sándor
Szőke András
Badár Sándor
Galla Miklós
Nagy-Bandó András
Gálvölgyi János
Bajor Imre
Rocker Zsolti
Litkai Gergely
Maksa Zoltán
Farkasházy Tivadar
Stephen Colbert
Borat
  
Ha tudsz olyan helyet, amelyet nem említettem, kérlek jelezd!

Szólj hozzá!

Címkék: humor

A bejegyzés trackback címe:

https://zhaoman.blog.hu/api/trackback/id/tr318569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása