Egy vándor, aki hírűl viszi

Taiwan 2005-2008, 2013.

Elsősorban személyes dolgokról olvashatsz nálam, de a (kül)politikától kezdve internettel kapcsolatos hírekig minden előfordul.

helyi idő:

Anyám Tajvanon #14 főztünk, sütöttünk

2008.03.07. 04:12 :: zhaoman

Tajvanra utazásom óta téma volt, hogy ha anya jön, akkor majd ő főzni fog. Egyrészt drágalátos fiacskájának, aki régóta nélkülözi a magyaros ízeket, másrészt saját magának, hogy ne mindig az "újat" kelljen ennie.

Rögtön az első héten nagy projektbe fogtunk. (Magyar) ismerősökkel beszélgetve felmerült, hogy töltött káposztát kellene főzni. Mindenkinek tetszett az ötlet. Csak savanyú-káposzta nem volt hozzá. Nosza, savanyítsunk káposztát!

Vettünk 4 fej káposztát, apróra vágtuk. Anya szerint jobb lett volna gyalulva, mert az az "igazi", de gyalu hiányában vágtuk. Szerintem így is nagyon jó lett.

zhaoman: káposzta aprítás

Vettünk egy vödröt, egy sor káposzta, majd babérlevél, só, szemes-bors, köménymag. Káposzta, majd megint a fűszerek. Meg is telt a vödör. A káposzta-készítés titka (állítólag), hogy jól le kell súlyozni, hogy folyamatosan teher alatt legyen a káposzta. Több próbálkozás után úgy oldottuk meg, hogy a káposztára tettünk egy tányért, erre egy nagy "táplálék-kiegészítős tubust", erre edig egy másik vödröt, tele vízzel. (A tubusra azért esett a választás, mert széles, magas és vízhatlan volt.)

Sajnos elég hideg volt, ezért lassan indult be a forrás. Végül is 3 hét után késznek nyilvánítottuk, egyrészt mert kész lett, másrészt meg anya ment haza, és meg akarta főzni.

Nagyon jól sikerült! A belőle készült töltött káposzta is!
 
zhaoman: tölött káposzta

A káposztával egyidőben fasírt is készült, nem is kevés. (Fasírtot én is szoktam csinálni, bár sokkal kisebb mennyiségben!)
zhaoman: minifasírt gyártás

Almáslepényt is sütöttünk. Ennek is volt pár akadálya. Nincs nyújtódeszka. Ez megoldható. Nincs nyújtófa. Ez már nagyobb probléma. Végül is egy pálinkás-üveg kiválóan megfelelt erre a célra.
zhaoman: tészta nyújtás pálinkás  üveggel
Sütőnk sincs, csak minigrill. De ebben is megsült a lepény. Csak két adagban kellett sütni, mert nagyon pici a grillem. (Egy nagy szelet kenyér fér bele).

Fánkot is sütöttünk. Meg egérkét. A mi családunkban a minifánkot (nem kerek, hanem hosszúkás) nevezzük egérkének, és gyakran kakaóval szórjuk meg.

zhaoman: egérkék

Azért készült hagyományos fánk is. Anya hozott élesztőt, itt még nem találtam ilyen jellegű dolgot. Szerencséra a hűtő mélyén volt egy félüveg sárgabarack lekvár, pompás volt!
zhaoman: anya fánkot "lekvároz"

Drága jóanyám! Köszönöm a finom falatokat!




5 komment

Címkék: ennivalo kulináris élvezetek anyam tajvanon

A bejegyzés trackback címe:

https://zhaoman.blog.hu/api/trackback/id/tr17369295

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ibigoo · http://indafoto.hu/ibigoo 2008.03.07. 15:55:18

Jól néznek ki. Az egérkét másfelé hívják (kvázi) csörögének, de ez nem változtat azon hogy most "hűdenagyonennék" csörögét :)

Hettie · http://www.hettie.nolblog.hu 2008.03.07. 21:27:13

De jo volt olvasni:)

Anyukam karacsonyra otthonrol hozta a savanyukaposztat, meg van egy kis toltott kaposzta a fagyasztoban, holnap loveszem:)

Hettie · http://www.hettie.nolblog.hu 2008.03.07. 21:27:46

hm, eloveszem. ezt akartam irni:)

pappito 2008.03.08. 01:59:41

nyújtófánk nekünk sincs és mi szójaszószos üveggel nyújtunk :)

Anyukád szuper nő, irigyellek, hogy veled lehet, nekünk egyelőre még sokáig kétdimenziós lesz a család.

Főztem is bánatomban csirkepörkölt, hazai paprikából!

szép napot!

rita · http://fuloprita.com 2008.08.17. 17:09:46

a nyujtofarol anyukam is nalunk szokott le, boros uveggel helyettesitjuk
süti beállítások módosítása