Egy vándor, aki hírűl viszi

Taiwan 2005-2008, 2013.

Elsősorban személyes dolgokról olvashatsz nálam, de a (kül)politikától kezdve internettel kapcsolatos hírekig minden előfordul.

helyi idő:

Anyám Tajvanon #5 Kaohsiung: Lótusz-tó [videók]

2008.02.13. 03:53 :: zhaoman

A múltkori kaohsiungi kiránduláson készült videókból szemezgettünk.


KTV



Tajvanon is nagyon népszerű a karaoke. A nappali és éjszakai piacokon gyakran lehet szabadtéri karaokéval találkozni.  (Ezt egyébkébt itt KTV-nek mondják.)

A kinti karaokékat - tapasztalataim szerint - főleg idősek használják. Régi, sokszor tajvani nyelvű (tehát nem kínai) dalokat énekelnek.

Jókívánságok



Láttunk egy érdekes gépet. 10 Jüan (kb 55 Ft) bedobása után egy bábu az üvegvitrin hátulsó részén lévő házikóba megy. Néhány másodperc múlva ismét ismét előbukkan, ám a kezében lévő tálcán már van egy kis műanyag cső. Amikor a vitrin elejéhez ér, akkor a tálcáról lebillen a pici cső. Miután ezt kézhez kapjuk, a műanyag csőből egy már előre odakészített pálcával kitoljuk a csőben lévő papírtekercset. A műanyag csőnek (amire már nincs szükségünk), van egy előre elkészített nyílás, oda kell bedobni. így nincs szemetelés.

A papítekercsen valamilyen jókívánság, jóslat szerepel. Ha nem értjük, akkor megnézhetjük a géphez tartozó "Álmoskönyvben"

Pecázás


Már több helyen láttuk, hogy a paicokon, vásárokban itt nagy buzgalommal pecáznak. Ám ez különbözik a Magyarországon ismert műanyag-halak kifogásától.

Itt élő álatokkal játszák!

Az alábbi videón egy hölgy arra tesz kísérletet, hogy a keretre feszített hártyával halakat fogjon ki. A trükk ott van, hogy a hártya nagyon vékony, és egy erősebb rántásra kiszakad, a hal súlyát is alig-alig viseli el.

Bizonyos összegért több ilyen keretet kapunk, és a végén, a kifogott halak számátóé függően kapunk ajándékot.

Ugyanezt láttuk garnélarákokkal is. Ott minihoroggal lehetett a rákokat kifogni. Erre két hipotézisünk van. 1. a rák ritkán harap, ezért egy bizonyos idő tán nem próbálkozhtaunk. 2. a horog vékony damilra (?) van téve, és ezért könnyen szakad.

Ennél a fajtánál a kifogott rákot helyben megsütik, és meg is ehetjük.

a Kína-érzés



Sokféleképpen lehet elképzelni Kínát. Anyának a "nyivákolós zene", a sárkányos, Buddhás  motívumok jelentették "Kínát". Kicsit csalódott is volt a kezdetekben, mert itt csak egy átlagos, csúnya ipari övezettel találkozott. Nem érezte magát "Kínában".

Hát most megkapta!

Szólj hozzá!

Címkék: anyam tajvanon

A bejegyzés trackback címe:

https://zhaoman.blog.hu/api/trackback/id/tr100337182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása