Egy vándor, aki hírűl viszi

Taiwan 2005-2008, 2013.

Elsősorban személyes dolgokról olvashatsz nálam, de a (kül)politikától kezdve internettel kapcsolatos hírekig minden előfordul.

helyi idő:

Anyám Tajvanon #7 Taipei #2 Mártírok Temetője (忠烈祠)

2008.02.19. 08:09 :: zhaoman

Tajpeji kirándulásunk első reggelén felkerestük a Magyar Kereskedelmi Irodát, ahol nagyon jószívvel fogadtak minket. Remek tipekkel láttak el, hová menjünk az ott töltött rövid idő alatt. Ráadásul az egyik munkatárs el is vitt minket a nem messze lévő MártírokTemetőjébe. (Még egyszer köszönöm László Béla és az Iroda többi munaktársának a segítségét!)

A Mártírok Temetője (National Revolutionary Martyrs' Shrine, 忠烈祠 [lehet, hogy nem a legjobb a fordításom, de egy ideje  így emlegetem, ezért következetes maradok, és ezt használom]) azon kínai (tajvani) katonáknak álljt emléket, akik a 20. század különféle - főképően Japán ellenes - csatáiban a kínai oldalon hunytak el.

Az emlékhely nagyjából 5000 négyzetméter, és hasonlít egy kicsit a pekingi Császári Palotához (persze annál sokkal kisebb!). Nagyon sok emlékhelyhez hasonlan ez is viszonylag fiatal, 1949 után épült.

elhelyezkedés és alaprajz



Óránként van őrségváltás. Amikor legutóbb itt voltam, akkor fehér egyenruhában voltak a katonák, most a téli verziót viselték.

Egyszerre két fegyvernem két-két katonája, plusz egy "szakaszparancsnok" menetel. Két őrségváltást láttunk, ekkor a légierő, a tengerészet és a katonaság ruháit láttam. Talán van tengerészgyalogság is, de ebben nem vagyok biztos.

Díszőr és turista

zhaoman: Taipei, Mártírok Sírja: feszítenek egymás mellett

A menet mellett folyamatosan gyalogolnak és fényképeznek, videóznak a turisták.
 
zhaoman: Taipei, Mártírok Sírja


zhaoman: Taipei, Mártírok Sírja

A sisak nélküli fickó is díszőr, csak ő most "phen", terelgeti a turistákat.
zhaoman: Taipei, Mártírok Sírja  

díszőr bakancs
zhaoman: tajvani díszőr bakancs

Az őrségváltás után sokkal békésebb volt a hely, a  turisták nagy része elment. így nyugodtan sétálhattunk, és fotózhattunk.

zhaoman: Taipei, Mártírok Sírja, anyám a Hobbit

zhaoman: Taipei, Mártírok Sírja, tajvani zászló és egy vidám turista
főkapu
zhaoman: Taipei, Mártírok Sírja, bejárati kapu

képek


videók





a segítő a ceremónia után odamegy az őrökhöz, és megigazgatja a ruhájukat. Szükség esetén az őrök jelzik, ha "gondjuk" van, és a segítő megtörli az orrukat, stb.

Szólj hozzá!

Címkék: barangolás anyam tajvanon

A bejegyzés trackback címe:

https://zhaoman.blog.hu/api/trackback/id/tr17342937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása