Egy vándor, aki hírűl viszi

Taiwan 2005-2008, 2013.

Elsősorban személyes dolgokról olvashatsz nálam, de a (kül)politikától kezdve internettel kapcsolatos hírekig minden előfordul.

helyi idő:

Jelenleg úgy látom, amint lehet, ismét külföldre megyek

2008.10.16. 12:23 :: zhaoman

Szeptember 7-én érkeztem meg legutóbb Magyarországra. Most nem arról van szó, hogy hazajöttem, és pár hét múlva ismét útra kelek, most több hónapot – közel egy évet – biztosan itt fogok tölteni. El kellett telnie bő egy hónapnak, hogy tudjak beszélni arról, milyen itthon, milyen ismét Magyarországon lenni. Ha összefutsz velem az utcán, kávézóban, kocsmában, és megkérdezel, milyen itthon, azt fogom felelni, hogy jó! Majd azt, hogy „bővebben, nem jó”. Ezen a bugyuta viccecskén kényszeredetten mosolygunk, majd ha időnk engedi, tovább gombolyítjuk a beszélgetés fonalát. (Ígérem, itt befejezem a mézes-mázas stílust!)

Hosszabb külföldön töltött időből hazatérve természetesen feltűnnek, hogy mi működhetne másként otthon, minek kellene másként működnie. Nem arról van szó, hogy külföld=jó, hanem arról, hogy a külföldi tapasztalatok révén ráláthatunk, hogy ami itthon természetesnek tűnik, annak nem biztos, hogy minden esetben annak is kellene lennie.

Jelenleg úgy látom, amint lehet, ismét külföldre megyek! Úgy érzem, ha felelősen akarok eljárni a jövőmmel kapcsolatban, akkor nem szabad itthon maradnom. Megdöbbentő, hogy évek óta ugyanazokat a problémákat görgeti maga előtt az ország. Elméletben mindenki tudja, hogy mit kellene tenni, de senki nem teszi. Aki pedig tenni akar, azt visszahúzzák a többiek!

A baj az, hogy nem látom, hogy ez a mentalitás változni fog a következő években. Ehhez hosszú évekre (évtizedekre?) van szükség.

 

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zhaoman.blog.hu/api/trackback/id/tr23716782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Füles 2008.10.16. 14:13:52

írjál erről még, ha tudsz, pls. nagyon-nagyon érdekel, mások hogyan élnek meg egy ilyen költözködést és mit látnak.

Vic_ 2008.10.16. 17:14:14

Én is hosszabb időt töltöttem "odaát". És kintről annyira kicsinek, jelentéktelennek és egyszerűnek tűnnek az itthoni problémák! Aztán hazaérkezel, betolod az első túró rudit, eszel egy rendeset és lassacskán visszasüllyedsz a mindennapok hazai mocsarába.
És igen, ha nem kapom meg azt amit akarok itthon, hát elmegyek, hogy máshol kapjam meg.
Mert megtehetem. És most nem az anyagiakra gondolok...

Gyula · http://belgium.freeblog.hu 2008.10.17. 09:14:43

Azért próbáld megőrizni, hogy másként látod a dolgokat, addig is amíg otthon vagy.

Malaj Lev · http://langlevente.blogspot.com 2008.10.17. 15:20:36

Nah, ha nagyon kulfoldre mehetneked van, gyere meglatogatni Hollandba:) Lakhatsz nalam. Kemeny 8nm a szobam, de megoldjuk:)

Hettie · http://hettie.nolblog.hu 2008.10.18. 01:51:24

Hello Zhaoman

Igen, ha van idod, irjal meg errol.

Livia · http://klivia1428.blogspot.com/ 2008.10.18. 04:39:46

Hat igen... Nagyon megertem, amirol beszelsz.
Jo ideig volt lelkiismeret furdalasom az ilyen es hasonlo erzesek miatt (mert ugy ereztem a valtozasban nekem is ki kene vennem a reszem), azonban sajnos ami igaz, az igaz. A sajat es leendo gyermekeim erdekeben en is ugy erzem, a jelen helyzetben nem tudnek/szeretnek hosszutavon otthon elni. Mindig jo hazamenni es hianyzik is, ha nem megyek, de eleg par het, hogy allandoan azt erezzem, azt kerdezzem uton-utfelen: miert, miert, miert?
Miert kell ugy lennie a dolgoknak otthon, ahogy? Miert nem tudunk ebbol kiszakadni es vegre tenni onmagunkert? Miert mindenki a masikban latja a hibakat, masokat hibaztat (politikusok, vezetok, vagy csak a szomszed), de sosem onmagat probalja megvaltoztatni? Miert gondoljuk otthon azt, hogy a valtozas annyi mindenen es mindenkin mulik, de rajtunk abszolut nem? Egyaltalan miert kell mindig valaki ellen lenni, miert nem lehet egyutt, kozosen valamiert elindulni? Miert ez a hatalmas frusztracio, agresszio bennunk oly regota, ami megmergezi otthon mindenki eletet? ... es meg sorolhatnam a sok-sok kerdest a fejemben.

Oszinten erdekelnek mindezzel kapcsolatban a te erzeseid, a velemenyed!

Globtrotter · http://web.me.com/sunnywalk 2008.10.20. 01:52:30

Jah...kenyes tema, megjarja mindenki. Az ember szeretne jol erezni magat otthon, aztan lelkiismeret furdalasa lesz, hogy ez megsincs igy :(
Amikor mi is eljottunk otthonrol, akkor meg ugy ereztem par ev es utana ujra haza megyunk. Ma mar nem igy latom. Konnyebben el tudom kepzelni, hogy mar sosem akarunk hazamenni - addig legalabbis nem, mig nem valtoznak otthon a dolgok, de mint azt te is irod, arra meg nagyon sokat kell varni. Igy megyunk tovabb es neha-neha hazalatogatunk - de ezentul kizarolag tavasszal, nyaron, osszel, amikor jo ido van, mert az otthoni telnel depressziosabb nem letezik :(

en1 · http://enegy.blogter.hu 2008.10.22. 22:34:51

érdekes, hogy mindenki így vélekedik... de - gondolom - teljesen jogosan, mert ami itthon van, az néha már igen elképesztő. talán azért van, mert egyszerűen nem tudta lezárni a társadalom, a politika a múltat. meg talán azért is, mert ez a 40 év nem nagyon vitte előre az országot... míg "nyugaton" azért ez másként volt.

Zhaoman további bejegyzéseket! :-)))

teodora 2008.10.28. 18:31:00

egyetértek sajna, én nem tudom, bírnám-e egy évig

Aph 2008.11.11. 14:13:23

Mi is tervezgetjük a külföldre költözést... De olvasva benneteket megakadt a szemem: "amíg nem lesz jobb otthon, nem megyünk haza", "miért nem változnak jó irányba az emberek", "miért hibás mindig valaki más, és miért várja mindenki mástól a megoldást és a változást" ...értelek benneteket, de ez így mégsem jó, ez teljesen ugyanaz a hozzáállás, nem?
Mi lesz így a megoldás? A teljes ország külföldre költözik? :) Aztán meg, ahogy ott is egyre több magyar vesz körül, újra elkezdjük azt, ami elől anno elmenekültünk?
Mondom, néhány év, és én sem leszek itt, mégis... kicsit tudathasadásos érzés... és elkeserítő is, mert nem tudom, hogyan lehetne valaha is jobb itt, olyan kilátástalannak tűnik az egész... De ez akkoris ugyanaz a hozzáállás, mint amitől szabadulni akar az ember.
Ha mindenki elmegy, aki teheti, azzal simán halálra ítéljük az országot, nem?

pentek212 2009.07.17. 01:37:12

Magyarorszag poblemait csak magunkelott gorgetjuk es eszre sem vesszuk, hogy az orszagot csak magyarul beszelo kulfoldiek iranyitjak, kiknek egyaltalan nem fontos multunk es jovonk.Iskolakat korhazakat zarnak be munkahelyeket szuntetnek meg ezalatt ertem a gazdasag teljes felszamolasat. Ennek ellenere tovabbra is csak menekulunk a problemak elol. Jomagam is kulfoldon vagyok jelenleg, es a tavolsag csak megerositette bennem az orszagom iranti szenvedelyt. Meg kellett ertenem, hogy csak akkor javithatunk a problemakon, ha szembe nezunk veluk.Ha kulfoldon maradnek az orok hontalansag varna ram.Velemenyem szerint szukseges a helyzet atlatasa, ami egy kis utanajarassal es elszansaggal elerheto, csak hogy tudataban legyunk, hogy kik vagyunk, honnan jottunk, es mit akarunk.
süti beállítások módosítása