Egy vándor, aki hírűl viszi

Taiwan 2005-2008, 2013.

Elsősorban személyes dolgokról olvashatsz nálam, de a (kül)politikától kezdve internettel kapcsolatos hírekig minden előfordul.

helyi idő:

Egy hete

2006.10.02. 12:56 :: zhaoman

Egy hete érkeztem vissza Tajvanra.

Ami hiányzott az a meleg. Nem volt hideg otthon sem, de én fáztam. Itt belecsöppentem a 33 fokba, amihez iszonyatos páratartalom társul. Főleg a szobámban elég nehéz megmaradni. Kapcsolgatom be/ki a légkondit. Az éjszakák kritikusan rosszak. Igaz, hogy én végytam rá, hogy süssön be reggel (vagy a nap legnagyobb részén) a nap a szobámba, de ez már túlzás...

Az iskolába beiratkoztam, regisztráltam kismillió irodában, visszamentem Kaohsiungba a tartózkodási engdélyemért. Mozgalmas volt az elmúlt egy hét.

Az osztály/szak/évfolyam
Körülbelül 70 osztálytársam van, de nevezhetjük őket szaktársaknak is. 18 éves fiúk, lányok vegyesen. Nagy részük nem beszél (jól) angolul, így muszáj kínaiul kommunikálni, amit nem nagyon bánok.

Az óráim minegyike kínaiul van, de van olyan, amelyikhez angol nyelvű tankönyv társul, ez könnyebbséget jelent. A tanárok segítőkészek. Ami nem jelenti azt, hogy értem, miről beszélnek az órákon... meglehetősen durva ilyen szempontból a helyzet. Egy olyan "rizsázós" területen, mint a társadalomtudományok, ahol könyű elkalandozni a gondolatfüzérek során, elég nehéz kivenni, hogy miről beszélnek.

A héten érdekes szavakkal bővült a kínai szókincsem: legitimitás, morális, szuveneritás, humán földrajz... háááát...

Küzdök, ahogy tudok.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zhaoman.blog.hu/api/trackback/id/tr75318149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bit-blog 2006.10.02. 12:56:00

kitartás...:)
szerintem csak az első egynéhány hónap nehéz.
süti beállítások módosítása