"Milyen ismét Tajvanon?" - teszik fel sokan a kérdést. Ezt nehéz megválaszolni. "M hiányzott a legjobban?" - erre már vannak részválaszaim. Hiányoztak a tajvani ételek, közülük is a reggelik.
Tajvanon - a városokban mindenképp - az ételeket általában nem otthon készítik, hanem valahol veszik. Ezek lehetnek egyszerű, út melletti pultok, bódék vagy "étterem"-jellegű helyek, ahol meg is lehet enni, nem csak elvitelre árusítanak. Az egyes helyek specializálódnak, van, ahol reggelit, van ahol ebédet, vacsorát lehet venni, olyan is van, amelyik kifejezett csak este/éjszaka van nyitva.
A reggeliző helyek választéka változatos, példa jelleggel néhány tipikus változat:
- szendvicsek (négy szelet toast-kenyér, közte saláta, hús stb, majd mindez két sarok közti átló mentén félbevágva),
- hamburgerek (kb. a magyar retro-burgerhez hasonló kreálmányra kell gondolni, a húspogácsa gyakran valamilyen rántott-csirkehús,
- tojásos "palacsinták" (tojást ütnek egy forró lapra, melyre ráterítenek egy nagyon vékony palacsintatésztát, a végén felgöngyölik, majd szeletelik. Mindebbe mindenféle töltelék is mehet: sajt, sonka, kukorica stb.),
- gőzölt vagy sült gombócok,
- péksütemények (ezt jellemzően a helyi minimarketekben (7-11, Family Mart, OK) lehet venni)
A reggelihez gyakran lehet, teát, szójatejes-teát vagy kakaó-jellegű italt venni.
A mai reggeli tojásos palacsinta volt sajttal és kukoricával. (玉米起司蛋餅).
Még számtalan "reggeliség" van, amit nem próbáltam ki, de ami késik, nem múlik.
Te mit szoktál reggelizni?