Egy vándor, aki hírűl viszi

Taiwan 2005-2008, 2013.

Elsősorban személyes dolgokról olvashatsz nálam, de a (kül)politikától kezdve internettel kapcsolatos hírekig minden előfordul.

helyi idő:

Fo Guang Shan

2007.03.11. 12:31 :: zhaoman

Fo Guang Shan a neve egy, az egész világot behálózó buddhista közösség központjának. Egy 2005-ös kirándulás során már jártam itt. Fo Guang Shan Kaohsiung megyében található, körülbelül egy órányi távolságra (busszal) Kaohsiung központjától (a vasútállomás melletti buszpályaudvarról több busz is indul ide.) A központ honlapja itt található.


A központot a Nagytiszteletű Hsing Yun buddhista szerzetes alapította 1967-ben, hogy a humánus buddhizmust népszerűsítse. A humánus buddhizmus a buddhista filozófia azon ága, mely a vallásgyakorlást igyekszik kiterjeszteni az élet minden területére. A fellelt források alapján úgy gondolom, hogy itt nem arról van szó, hogy minden hétköznapi cselekedetre rávetítik a vallást, hanem, hogy a cselekedetekben megtalálják a vallásos gyökereket, és ezekre igyekeznek odafigyelni. Hangsúlyozom, hogy mindezt csak gondolom, nem vagyok biztos benne!

Yun 1967-ben vásárolt 30 hektár földet, amely a mostani központ alapjául szolgált. A Wikipédia már-már regénybe illő leírása alapján vért és verítéket nem kímélve építették a szerzetesek és hívők a helyet a ma is látható formába.




A 36 méter magas Buddha szobor 1975-ben készült el.


A nagy szobor talapzatán körbe kisebb szobrok vannak, melyek között én nem találtam két egyformát.







1967 óta számos újabb épülettel bővült a komplexum: iskolai épületek, sírok, temetők, templomok, lakóépületek. Hatalmas, és békés az egész.

Most a Lampion-fesztiválok időszakában, ráadásul vasárnap érkeztünk, ezért rengetegen voltak. Azonban "fehér ember" hármunkon kívűl, nem nagyon látogatt aznap arrafelé.



A központ 1997 májusában bezárta kapuit a látogatók elől, arra hivatkozva, hogy a látogatók zavarják a szerzetesek vallásgyakorlását. 2000 végén Tajvan elnöke, Chen Shui-bian személyesen kereste fel a központot, és sikerrel vette rá a központ vezetőit, hogy ismét nyissák meg a kapukat a nagyközönség előtt.

A Központ működése meglehetősen sikeresnek mondható, hiszen jelenleg ez Tajvan legnagyobb buddhista központja, és a világ 173 országában több mint 3500 közössége működik.

A helyi főiskolán tandíjmentesen lehet tanulni, a tandíjat a közösség állja. A kitűzött célok megvalósítását helyben és világszerte a következő egységek segítik: kiadóvállalat, könyvtárak, képzőművészeti kiállítótermek, teaházak, fordítóközpontok, mobilkórházak, idősek otthona, óvodák, árvaházak...

Az alábbi videón egy hatalmas harangot szólalt meg egy szerzetes




A hely, mint már fentebb említettem, nagyon békés, a rengeteg ember ellenére is. Nincs egy hangos szó, leszámítva néhány kisgyermek sírását.

Jó volt egy kicsit kikapcsolódni a rohanásból.

Két jóképű fickó fényképével búcsúzom




.

1 komment

Címkék: barangolás mozgóképek

A bejegyzés trackback címe:

https://zhaoman.blog.hu/api/trackback/id/tr44318237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Globetrotter 2007.03.11. 12:31:00

Ide en is szivesen elneznek.
süti beállítások módosítása