Egy vándor, aki hírűl viszi

Taiwan 2005-2008, 2013.

Elsősorban személyes dolgokról olvashatsz nálam, de a (kül)politikától kezdve internettel kapcsolatos hírekig minden előfordul.

helyi idő:

Öngyilkosságok Tajvanon

2007.03.07. 12:23 :: zhaoman

Vera javaslatára párhuzamosan kezdtük feldolgozni a magas ázsiai öngyilkossági ráta témakörét. Ő már múlt héten publikálta az eredményeit, én csak most. (Vera! Elnézést a késlekedésért!)

Egy People Daily cikk szerint 2000-ben körülbelül hat személy követett el öngyilkosságot naponta Tajvanon, ami az elmúlt kilenc év legmagasabb értéke volt. A legfőbb kiváltó ok a munkanélküliség. Az idősek körében is jelentősen nőtt az öngyilkossági ráta. Ez a szám 2004-re napi 11 elkövetett öngyilkosságra ugrott. Az elkövetők többsége férfi 25-64 év közötti férfi.

Michael Turton blogjában akadtam egy interjúra, amely 2006 őszén készült egy fesztiválgyőztes filmrendezővel. Chung Mong-hong bírálja a "vérszomjas” médiát, amely sokszor pozitív kontextusban mutatja be az öngyilkosságokat. Ennek egyik oka, hogy az öngyilkossági ráta emelkedését sok médiamunkás a (mindenkori) kormány kritizálására használja.

A tajvani Egészségügy Minisztérium egyik kutatása szerint a teljes lakosság (önbevallásos) mentális állapota javult, de a megkísérelt és elkövetett öngyilkosságok száma még mindig magas, habár alatta marad az a koreai és japán értékeknek. Ennél is aggasztóbb, hogy a tavalyi évben a felnőtt lakosság körülbelül tíz százaléka játszott el a gondolattal, hogy véget vet az életének.

Az egyik legfőbb probléma az elidegenedés. Emiatt sokan az internetet, illetve az általa nyújtott virtuális létet hibáztatják. Enne cáfolatára kiváló példa a következő eset: egy blogger lány megírta a net-en, hogy hogy hamarosan faszenet fog égetni egy kaohsiungi hotel 8. emeleti szobájában, és így fog öngyilkosságot elkövetni. A barátja a bejegyzés elolvasása után kitette a cikk linkjét egy népszerű tajvani közösségi oldalra (kb.: mint az iwiw üzenőfala) . A közzététel utáni egy órában hatalmas hullám söpört végig a tajvani blogszférán, amely végül is a lány fizikai megmentéséhez is vezetett.

Az egyetemek felelőssége is felmerül az öngyilkosságok vizsgálatakor. Tavaly, a Sun Yat-sen Egyetemen (ott tanultam) egy lány követett el öngyilkosságot. A miértre nem tudom a választ, de tény, hogy létező a jelenség. Idén egy ösztöndíjas diák próbálkozott háromszor is az öngyilkossággal, de ez inkább csak figyelemfelhívás volt. (Az ügy elég "egyszerű": egy fiú nem viszonozta eléggé az érte epekedő lány érzelmeit, mire a lány gyógyszert szedett be. Azóta már hazautazott a lány.)


Az újságok az alábbi eset miatt firtatták év elején az egyetemek felelősségét: egy 25 éves, sikeres, csinos lány öngyilkos lett. A lány, a blogjában közöltek szerint egy aljas háziúr miatt lett öngyilkos, aki megalázó feltételeket kényszerített rá és a társaira. A háziúr mindent tagad, és a lány több éves depresszióját okolja. Mindenesetre széles vita bontakozott ki az egyetemek szerepéről. (Az eredményekről, tapasztalatokról később még beszámolok!)


Egy érdekes (film)történet az öngyilkossággal kapcsolatban. Adott egy lány és egy fiú. Egymásba szeretnek, de a szülők , mindkét részről ellenzik a házasságot. A szülői engedély nélkül nem akarnak összeházasodni, ezért elhatározzák, hogy öngyilkosok lesznek. Kivesznek egy hotelszobát, ahol faszenet égetnek, hogy szén-dioxid szennyezésben hallhjanak meg. De beindul a tűzjelző, és a hotelből kirúgják őket. Ez megismétlődik a következő hotelben is. A harmadik hotelben már altatókkal kisérleteznek. Reggel a személyzet ébreszti őket, és ismét kirugják őket. Ezután az autóban összevesznek, bántalmazzák egymást, végül a rendőrségen kötnek ki, ezzel vége is lett a kapcsolatnak. A tanulság? Néha a szülők jobban tudják, ki illik a csemetéjükhöz… valóban ilyen egyszerű lenne?


.

1 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://zhaoman.blog.hu/api/trackback/id/tr81318235

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Globetrotter 2007.03.07. 12:23:00

Nekem még közben az is eszembejutott, hogy nem egy olyan koreai videoklippet láttam, amiben az öngyilkosság gondolatával foglalkoznak és jelenítik meg a klipben...általában szerelmi bánattól vezérelve. Először nagyon megdöbbentem, mivel nem igen láttam még nyugati zenecsatornán ilyen témájú 'romantikus' dallamú zenei klippet, azonban arra kellett rájönnöm, hogy itt amennyire tabu dolog róla beszélni, annyira sokat foglalkoznak vele filmekben és klippekben. Érdekes kettőség. Az elmúlt évben amúgy több koreai híresség (fiatal színésznők és énekesek) is vetettek véget életüknek, amire még mindig keresik a magyarázatot. Félő egyúttal, hogy ilyenkor még inkább megnő a számuk a lakosság/rajongók körében. Egyébként megpróbáltam a témát felhozni koreai ismerőseim és kollégám között is, de semmit nem reagáltak rá, csak elterelték a témáról a szót. Nem tudom, te vajon beszéltél tajvaniakkal erről a problémáról?
süti beállítások módosítása