Egy vándor, aki hírűl viszi

Taiwan 2005-2008, 2013.

Elsősorban személyes dolgokról olvashatsz nálam, de a (kül)politikától kezdve internettel kapcsolatos hírekig minden előfordul.

helyi idő:

Keleti gyümölcsök I. Mangó

2006.11.04. 14:24 :: zhaoman

________________________________________
A cím azért Keleti gyümölcsök, mert én a Távol-Keleten találkozom velük.
Eredetüket, főbb termelési helyüket tekintve nem biztos, hogy a "Kelethez" köthetőek.

A Keleti Gyümölcsök sorozatban eddig megjelent:

mangó | maraguja | dragon fruit

Továbbá itt egy kvíz (ázsiai) gyümölcsökkel kapcsolatban.

________________________________________

A mangó

Kiskoromban párszor hallottam a mangó gyümölcsről. Sőt! Ittam is "mangó-ízű" üdítőt. A szocialista ipar egyik remeke volt, amit az épülő kapitalizmusban is sikerrel árultak Magyarországon. Szerintem egyes "alternatív" üdítőgyártók (ahol a filléres löttyöket gyártják), még ma is mérgeznek vele ... azaz még ma is forgalomba hoznak mangó ízesítésűnek mondott folyadékokat.

Én Tajvanon találkozatam először mangóval. így néz ki:

Létezik más (piros) színben is, de itt Tajvanon eddig csak sárgát láttam.

A héja sokkal "csúszósabb", mint a citromé. Olyan, mint a szőlőé, vagy a szilváé. (Mintha viaszos héjnak tanították volna az ilyesmit).

Mivel fogalmam sem volt arról, hogy milyen belülről, ezért kivágtam belőle egy kis darabot:


Elég nagy mag van benne, ezért az ilyen feldarabolás tűnt célravezetőnek. A hámozással nem próbálkoztam, mert ahhoz túl puha. A héjról levágtam a gyümölcs húsát, és megettem. Nekem ízlett/ízlik. Mangó íze van... ez így hülyén hangzik... de nehéz leírni. Édes. Néha nagyon is. (A fentebb említett szocialista ipari remek üdítőfolyadék megfelelően imitálta, legalábbis emlékeim szerint.

A következő képet a net-en találtam:
Szerintem ahhoz, hogy valaki így szeletelje a mangót, ahhoz kell egy kis gyakorlat. Talán néhány hónapnyi mangóevés után már menni fog.

De!

Nemrég érkezett néhány kedves vendég hozzám, akiket gyümölccsel kínáltam. A mangót a kezükbe nyomtam, kíváncsi voltam, hogyan fognak hozzá.

Hát nem úgy, ahogy én. Egy szeletet levágtak belőle, majd azt beirdalták.


Irdalás után a héj közepén megnyomták, ezzel kifordult a gyümölcs húsa, és szájjal kiették belőle. Én is megpróbáltam... úgy néztem ki, mint egy hároméves kisgyerek dinnye-evés után....
Rövid internetes kutatokodás után úgy vélem, hogy ez lehet az autentikus evési mód, mert ez ilyen irdalt mangóról lehet a legtöbb képet találni.

Mondjuk a módszer hatékonyságáról nem vagyok meggyőződve, mert a levágható nagy szeletek egy idő után elfogynak, és a magon sok gyümölcshús marad, amit valahogy le kell aplikálni róla, hogy ne vesszen kárba...

Röved ennyi a mangóról.

UPDATE: 2006.11.06.
Későn vettem észre, hogy Eszter már egy korábbi bejegyzésében beszámolt a mangóevés nehézségeiről. Élvezetes olvasmány! Tessék olvasni!

4 komment

Címkék: kulináris élvezetek keleti gyümölcsök

A bejegyzés trackback címe:

https://zhaoman.blog.hu/api/trackback/id/tr9318166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

asiafan 2006.11.04. 14:24:00

Állítólag a pakisztáni jó, én a gyümölcs ízét nem bírom (túl sós), csak a mű-mangóízt szeretem (fanta :)... meg úgy vettem észre, nagyon rizikós jót találni, a barátom mindig vesz, és kb. minden 4-ből 3-at kidob.

Globetrotter 2006.11.04. 14:24:00

a mango nekem is a kedvenc gyumolcsom. otthon is lehet kapni viszonylag olcson. itt meg kint Koreaban nem ettem, de annal tobb 'cum' nevu paradicsomra hasonlito gyumolccsel talalkozunk. Tajvanon is van ilyen?
szal a mangoevesre meg annak idejen '99ben kedves 'uptight' angol csaladom tanitott meg, akik voltak olyan szerencsesek minden 3. honapban 3 hetre Barbadosra menni mangot zabalni ;)
Udv Szoulbol!
Vera
ui: Gabor ocsem szerencsesen hazaert, csak a csomagja maradt Parizsban...

Zhao Man 2006.11.04. 14:24:00

Linket akarok. Vagy rendes blogot! Vagy olvasóbarát felületet!
Zoli!!!!

Yizichen 2006.11.04. 14:24:00

Látom, nem olvasod a honlapunkat....úgy egy hónapja mi is megküzdöttünk a mangóevéssel, és ezt képekkel is dokumentáltuk.... ejnye-ejnye:)))
utólagos házi feladat: www.ketti.hu, szeptemberi bejegyzések..jó mulatást!
Eszter
süti beállítások módosítása